”Cadoul de Crăciun” pentru SUA din partea Coreei de Nord: un test cu o rachetă cu rază lungă de acțiune?
„Cadoul de Crăciun” promis de Coreea de Nord în cazul eșecului tratativelor cu Statele Unite ar putea să fie un test cu o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune, crede generalul Charles Brown, comandantul Forțelor Aeriene SUA din Pacific, citat de publicația The Japan Times.
Deși Coreea de Nord a continuat să testeze rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, Phenianul a oprit din 2017 testele cu rachete nucleare și cu rază lungă, ca urmare a inițierii tratativelor cu Statele Unite.
Însă, în contextul în care discuțiile între cele două țări sunt în acest moment blocate, Coreea de Nord a amenințat, în mod criptic, că va trimite Statelor Unite un „cadou de Crăciun” în cazul în care tratativele nu dau roade până la sfârșitul acestui an.
„Ceea ce m-aș aștepta este ca un fel de rachetă balistică cu rază lungă să fie cadoul”, a declarat generalul american pe 17 decembrie.
Brown a adăugat că este posibil ca sfârșitul anului 2019 să treacă fără o acțiune majoră din partea Coreei de Nord – chiar dacă țara asiatică decide în mod tacit să renunțe la moratoriul autoimpus privind testele cu rachete cu rază lungă.
Oficialul a refuzat să răspundă dacă armata americană a observat o intensificare a activității în zona centrelor de lansare de rachete din Coreea de Nord, ori dacă există indicii despre ce tip de rachetă ar putea fi utilizată. Cu toate acestea, Brown a menționat că Phenianul a recunoscut recent, în mod public, că desfășoară activități de testare.
„Există un tipar pe care îl observi la nord-coreeni”, a spus el. „Retorica lor precede activitatea, care preced o lansare”, a adăugat oficialul american.
În cazul în care eforturile diplomatice vor eșua, Forțele Aeriene ale SUA sunt pregătite cu opțiuni militare pentru a descuraja acțiunile nord-coreene, a avertizat generalul Brown, fără să furnizeze alte detalii.
După o perioadă de acalmie în Peninsula Coreea începând cu 2018, Phenianul a început treptat să adopte din nou o poziție mai ostilă față de Washington și Seul, pe fondul lipsei progresului în tratativele cu Statele Unite privind denuclearizarea în schimbul anulării sancțiunilor. În ultimele luni, Coreea de Nord a testat mai multe rachete și a început să folosească o retorică mai dură față de Administrația din SUA.