România, sistemul energetic național au nevoie de ”energie sigură înainte de orice”, ceea ce înseamnă asigurarea ”producției în bandă” pe măsură ce capacitățile pe cărbune se vor închide, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastia Burduja.
El a spus că prelungirea perioadei de operare a capacităţilor pe bază de lignit ţine şi de disponibilitatea gazului până în 2027, ”când ne dorim să vedem proiectul Neptun Deep intrându-şi în pâine şi acele 10 miliarde metri cubi în plus pentru Sistemul Energetic Naţional”.
“Nu putem să discutăm de un mix energetic pentru România fără să discutăm de producţia în bandă”, a remarcat ministrul, citat de Agerpres.
Referindu-se la viitorul mix energetic, el a amintit de programul nuclear național, unde unitățile 3 și 4 de la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă sunt ”în grafic” pentru 2031-2032 și a spus că actualul guvern își menține angajamentul în privința dezvoltării tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni, în pofida ultimelor evoluții din Statele Unite, care sunt urmărite ”cu atenție”.
”Deci mixul viitor: capacitate de producţie în bandă nuclear – gaz, cu gaz drept combustibil de tranziţie, SMR-uri pe termen mediu şi lung şi bineînţeles cât mai multă energie verde, plus partea de stocare”, a conchis Burduja, într-o intervenție la o videoconferință organizată de Deloitte România în parteneriat cu Ziarul Financiar.