ApărareȘtiri

Bulgaria semnează în curând contractul cu Lurssen pentru două nave militare, în pofida acuzațiilor italienilor de la Fincantieri

Navă OPV 80/85/90 (Lurssen Werft)

Guvernul Bulgariei a dat undă verde Ministerului Apărării pentru a semna un contract cu compania germană Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG, pentru construcția a două nave de patrulare modulare. Valoarea contractului se ridică la aproape 1 miliard de leva (circa 500 de milioane de euro), relatează publicația bulgară Kapital.

Decizia, care nu a fost încă anunțată oficial, a fost luată pe 5 noiembrie, în cursul unei ședințe guvernamentale cu ușile închise, care s-a desfășurat după încheierea celei obișnuite.

Contractul cu șantierul naval german urmează să fie semnat săptămâna viitoare, pe 9 sau 11 noiembrie, potrivit unor surse citate de publicația bulgară.

Proiectul pentru construirea celor două noi nave de război este al doilea program major de modernizare a armatei bulgare ce urmează să fie finalizat.

Procedura de achiziție a celor două nave a fost suspendată timp de mai multe luni din cauza unei contestații în instanță a unui alt participant la cursă: compania italiană Fincantieri.

Chiar în ziua ședinței de guvern, avocatul Metodi G. Metodiev, care reprezintă șantierul naval Fincantieri din Italia, a transmis presei un mesaj în care susține că s-au constat încălcări grave ale regulilor privind achizițiile. Metodiev a mai afirmat că oferta clienților săi a fost „evaluată cu cele mai multe puncte în cazul tuturor indicatorilor: parametrii tehnici, cooperarea industrială cu industria locală și preț”. Cu toate acestea, Fincantieri nu a câștigat contractul.

Ulterior, compania italiană a contestat în instanță selectarea șantierului naval Lurssen. Cu toate acestea, magistrați au refuzat să judece cazul pe fond, motivând că a fost decizie a Guvernului Bulgariei care ține de securitatea națională, aspect ce nu face obiectul controlului judiciar.

Ulterior, reprezentanții firmei Fincantieri au trimis tuturor grupurilor parlamentare din Legislativul de la Sofia un mesaj în care critică modul de derulare a procedurii.

Potrivit unor surse din Ministerul Apărării, citate de Kapital, oferta italiană era mai avantajoasă din punctul de vedere al parametrilor tehnici și al cooperării industriale, însă, în ceea ce privește prețul, propunerea șantierului naval italian era cu aproximativ 300 milioane de leva (aprox. 150 milioane de euro) peste bugetul alocat și nu s-a încadrat în cadrul financiar nici după solicitarea de actualizare a ofertei.

Practic, Ministerul Apărării a trebuit să aleagă dacă va relua procedura, cerând pentru a doua oară Parlamentului să aloce un buget mai mare, ori să negocieze cu germanii de la Lurssen. În cele din urmă, Ministerul bulgar al Apărării, condus de Krassimir Karakachanov, a preferat cea de-a doua opțiune.

În luna septembrie, ministrul Karakachanov a afirmat că semnarea contractului pentru cele două nave de patrulare este amânată deoarece “unele grupuri de lobby din Bulgaria încearcă să împiedice proiectul”.

Obiectivul proiectului este achiziționarea a două nave de patrulare modulare multifuncționale, capabile să participe la o gamă largă de operațiuni navale derulate de NATO și UE. Ambarcațiunile vor înlocui o parte din navele de fabricație sovietică, care nu mai pot fi modernizare și reparate, se afirmă în comunicat.

La licitația organizată de Guvernul de la Sofia au participat firmele Lürssen Werft (Germania), MTG Delfin AD (Bulgaria); și Fincantieri (Italia).

Potrivit site-ului Naval News, compania Lürssen a oferit nave clasa OPV 80/85/90; Fincantieri s-a prezentat cu corvete clasa Abu Dhabi; iar MTG Delfin AD cu corvete multirol K-90.

Navele vor fi probabil construite de Lürssen la șantierul naval de la Varna, informează Radio Bulgaria.

De asemenea, Bulgaria poartă negocieri și pentru achiziția a două submarine la mâna a doua, potrivit ministrului Apărării.

Majoritatea navelor din dotarea Marinei bulgare sunt din epoca sovietică, dar deține și trei sunt foste vase belgiene – fregate din clasa Wielingen, construite între 1975-1977.

Potrivit raportului Global Firepower 2020, Bulgaria are 4 fregate, 3 corvete, 4 nave de patrulare și 18 vase de minare-deminare.