ApărareEnergieIT&CȘtiri

Bulgaria investește 3 milioane EUR într-un sistem contra dronelor și a altor amenințări aeriene la centrala atomică Kozlodui

Centrala nucleară de la Kozlodui a anunțat săptămâna trecută că a atribuit un contract în valoare de 5,8 milioane leva (3 milioane euro), fără TVA, pentru instalarea unui sistem de apărare împotriva dronelor și a altor amenințări aeriene, se arată într-un document publicat în Jurnalul european pentru achiziții publice Tenders Electronic Daily.

Contractul a fost atribuit asocierii DZZD “Drone Defense”, formată din companiile Cool Fresh 2015, Sintis Technology Ltd și Elitcom 95, a transmis centrala nucleară de la Kozlodui într-o notă către Agenția de Achiziții Publice din Bulgaria, informează portalurile locale de știri Actualno.com și SeeNews.

Atribuirea contractului s-a făcut prin negociere directă fără organizarea unei licitații. Motivul menționat în documentație este că DZZD “Drone Defense” are o licență pentru un dispozitiv denumit “Sistemul de apărare aeriană a obiectivelor strategice prin scanare radar, detectare optică și interferențe radio și blocarea vehiculelor aeriene fără pilot”, înregistrat la Oficiul de Brevete din Bulgaria.

Sistemul dezvoltat de Drone Defense este descris în felul următor pe pagina oficială a asociației câștigătoare: “Cu ajutorul radarului, sistemul determină locația și urmărește obiectele zburătoare aflate la o distanță de până la 5000 m. Două sisteme de semnalizare independente permit alertarea pe două canale în cazul intrării neautorizate a unor astfel de obiecte într-o zonă protejată. Sistemele de vehicule aeriene fără pilot pe o rază cuprinsă între 2000 și 5000 m sunt recunoscute optic”.

“Dronele neautorizate pot fi contracarate în două moduri: prin blocarea comunicării cu utilizatorul și preluarea controlului asupra unui vehicul aerian fără pilot la o distanță de până la 2000 m (2,4 – 5,8 GHz); prin interferențe radio pe mai multe canale și blocarea comunicației legăturii cu utilizatorul care operează un vehicul aerian fără pilot – minimum 5000 m”.

Interesul bulgarilor pentru un sistem de apărare aeriană vine în contextul în care autoritățile din întreaga lume au avertizat în ultimii ani că dronele civile constituie tot mai mult o ameninţare reală şi în creştere.

În 2016, directorul general al Asociaţiei Internaţională de Transport Aerian (IATA), Tony Tyler, indica faptul că pericolul reprezentat de aparatele de zbor comandate de la distanță se amplifică pe măsură ce populația începe să descopere potențialul important al aplicațiilor acestei tehnologii în domenii nemilitare.

Iar aparatele de zbor controlate de la distanță nu sunt o amenințare doar pentru securitatea avioanelor civile, ci există temeri că teroriștii ar putea chiar folosi drone-kamikaze, echipate cu explozibili, pentru a ataca obiective strategice, inclusiv centrale atomice.

În august 2019, Comisia Europeană a avertizat că dronele civile ar putea fi utilizate în atacuri teroriste, relatează Deutsche Welle.

De altfel, rebelii Houthi au folosit drone pentru a ataca forțele coaliției arabe în timpul războiului civil din Yemen.

Pe 14 septembrie 2019, instalații petroliere din Arabia Saudită, principalul rival regional al Iranului, au fost vizate de atacuri coordonate cu rachete de croazieră și drone, care au provocat pagube însemnate. Rebelii houthi din Yemen au revendicat responsabilitatea pentru incident, însă SUA, Arabia Saudită, Marea Britanie și alte țări occidentale au atribuit atacurile Teheranului, care a negat orice implicare.

Creșterea amenințării reprezentate de drone a determinat mai multe companii să inventeze tehnologii ce permit contracararea dronelor care pătrund în zone interzise. Printre acestea se numără arme de foc, drone dotate cu plase pentru a imobiliza alte aparate de zbor fără pilot sau dispozitive electronice care blochează legătura dronelor cu operatorul.