BEST OF- Dragoș Preda: Licitația pentru 5G se face cu operatorii, nu cu dezvoltatorii / Legea 5G este un cadru ”relaxat, de bun-simț”
Licitația pentru frecvențele destinate 5G se face cu operatorii, nu cu dezvoltatorii de tehnologie în domeniu, și ar trebui să se desfășoare în al patrulea trimestru al acestui an, a spus secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC), Dragoș Preda, la Umbrela Strategică Focus.
”Licitația pentru frecvențele destinate tehnologiei 5G se urmărește să se realizeze până la finalul lui 2020. Piața are nevoie ca decidenții să publice în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern prin care sunt stabilitate prețurile de plecare, calendarul achitărilor și legislația aferentă, cel târziu în septembrie ”, a menționat Preda.
El a precizat că această licitație a fost programată inițial pentru 2019 și că amânarea sa timp de aproape un an ”ține de asigurarea acelui grad de securitate cibernetică pe măsura riscurilor actuale, dar și prospective asociate acestor noi tehnologii , prin adoptarea setului european de instrumente pentru 5G , clarificării și implementării Memorandumului semnat între SUA și guvernul României”.
- Operatorii vor decide cu cine vor implementa în piață transpunerea 5G
Operatorii vor decide cu cine ”vor implementa în piață transpunerea noii tehnologii în comunicații electronice 5G, 5G plus (…) respectând toate normele de securitate”, a punctat Preda.
- ToolBox-ul 5G al UE nu a stârnit ”exaltare”. Memorandumul cu SUA este în concordanță
Referindu-se la proiectul de Lege privind tehnologia 5 G , care urmează să intre în dezbaterea Parlamentului, Dragoș Preda l-a apreciat ca fiind de ”bun-simț și un cadru extrem de relaxat” .
”Am primit amendamente din partea tuturor actorilor din piață, din partea societății civile, reprezentanților mediului academic , marilor companii dezvoltatoare de tehnologie. Sunt analizate, căutăm să reglementăm cadrul normativ într-un mod căt mai just pentru toți actorii din piață”, a remarcat secretarul de stat în MTIC.
El a remarcat că cerința către actorii din piață , reflectată în ”întreaga încadrare legislativă” este ”neutralitatea tehnologică pe o piață liberă”.
”Nu vorbim aici de o relatie G to G, vorbim de o relație e pieții, care trebuie să fie reglementată cât mai just, tocmai pentru a oferi încredere , transparență utilizatorilor.
Piața și statul român sunt extrem de deschise către toți actorii (…) indiferent de statul de proveniență , dacă e să luăm această precizare (…) Cadrul respectiv nu face nicio referire sau trimitere către vreo entitate anume (…) Nu există vreo discriminare expresă a vreunui furnizor ”, a spus Dragoș Preda.
Referindu-se la viitorul parcurs parlamentar al legii, Preda a spus că ”subiectul este de impact major pe termen mediu, lung , va genera multe dezbateri și în arena legislativă”.
Vorbind în context, Dragoș Preda a spus: ”Memorandumul cu SUA vizează în linii mari aceleași aspecte care se regăsesc în Toolbox-ul 5G al UE . Am observat că acolo nu prea a existat o exaltare din partea experților, pieței, comunicatorilor cu privire la acel set de măsuri . Ar trebui să fie aceeași poziție, ținând cont că cele două cadre nu sunt departe unul de celălalt ”.
În materie de priorități legislative în domeniu, Preda a menționat că se va ”pune pe tapet, pentru a trece prin circuitul legislativ, Codul Comunicațiilor , care vizează transpunerea Codului european al Comunicațiilor (…) noua Lege a infrastructurii comunicațiilor electronice , prevederi legate de normative în construcții (neschimbate din 1997)”
- Din nou un Minister al Comunicațiilor?
Întrebat despre revenirea la formula unui Minister al Comunicațiilor , secretarul de stat a răspuns indirect, subliniind nevoia unei ”viziuni unitare” și a unei ”structuri unitare” – o ”comunitate a entităților domeniului TIC” sau ”bloc –unitară”.
În același timp el a subliniat relația foarte bună cu ANCOM și ”conlucrarea masivă” cu Autoritatea pentru Digitalizarea României
Transformarea digitală are nevoie de o ”comunitate în care să nu cântâm pe voci diferite (…) fără disonanță cognitivă, ca până acum” pentru că TIC va ”reprezenta coloana vertebrală a dezvoltării tuturor celorlalte domenii –care au nevoie de o conectivitate justă – și trebuie văzut unitar ”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC), Dragoș Preda, la Umbrela Strategică Focus.
- Ediția Umbrela Strategică Focus poate fi urmărită aici