ApărareȘtiri

Belgia avea cunoștință de sprijinul Rusiei pentru insurgenții talibani din Afganistan – ministru

Militari ai coaliției Internationale în Afganistan (nato.int)

Serviciul de informații militare din Belgia (SGRS) cunoștea faptul că Rusia sprijină insurgenții talibani care luptă în împotriva regimului pro-occidental de la Kabul și coaliției internaționale din Afganistan, fiind informat și în legătură cu suspiciunile că agenții ruși ar fi oferit recompense pentru uciderea membrilor forțelor coaliției din Afganistan, a declarat recent ministrul belgian al Apărării, Philippe Goffin, potrivit organizației publice de mass-media RTBF.

“SGRS (Serviciul General de Informații și Securitate) cunoaște de sprijinul rusesc pentru talibanii din Afganistan și confirmă o posibilă ingerință rusă în legătură cu faptele specifice pe care le menționați”, a afirmat ministrul ca răspuns la o întrebare a parlamentarului Samuel Cogolati privind informațiile potrivit cărora spionii ruși ar fi oferit recompense unor insurgenți afgani cu legături cu talibanii pentru a ucide membri ai forțelor coaliției din Afganistan.

“Potrivit informațiilor în posesia noastră, provenit din surse deschise, doar un incident ar putea fi legat de programul de recompense, un atac cu mașină-capcană asupra unui convoi american la începutul lunii aprilie 2019. În acest atac, trei militari americani și-au pierdut viața”, a precizat Goffin.

Rusia și talibanii au respins categoric zvonurile pe această temă

Întrebat despre presupusele recompense, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a replicat: “Știți, aș putea spune că este un pic nepoliticos, dar asta e 100% o prostie”.

Acuzat că nu a reacționat la acțiunea agresivă a Moscovei din cauza unor simpatii proruse, președintele Donald Trump s-a apărat spunând că nu a fost informat.

Ulterior, presa americană a descoperit că informațiile au fost inclusă în luna februarie în rapoartele secrete zilnice care ajung pe biroul președintelui SUA în fiecare dimineață.

Însă, consilierul de Securitate Națională de la Casa Albă, Robert O’Brien, a explicat că Trump nu a fost informat verbal despre acest subiect din cauza lipsei de încredere în veridicitatea informațiilor.

Criticii lui Trump însă susțin că pretextul găsit de Robert O’Brien este irelevant întrucât ofițerii de informații au considerat că informațiile sunt destul de sigure încât să le includă în rapoartele secrete scrise adresate președintelui.

Trump a afirmat miercuri că informațiile privind presupusele recompense sunt o “născocire” și în sprijinul său a menționat un comunicat al Pentagonului care indica faptul că momentan nu s-au găsit dovezi care să valideze speculațiile pe această temă.

Pentagonul a afirmat pe 1 iulie că Rusia “a sprijinit din punct de vedere politic talibanii pentru a câștiga influență, pentru a limita prezența militară occidentală și pentru a încuraja operațiunile contra ISIS, deși Rusia neagă public implicarea sa”.

În anii precedenți, Pentagonul, inclusiv generali americani, au acuzat Rusia că sprijină insurgenții talibani, furnizându-le inclusiv arme și alte materiale.

Un oficial din cadrul comunității de informații din SUA a declarat că o astfel de acțiune nu este deosebit de surprinzătoare având în vedere istoria tensionată dintre SUA și Rusia. În anii 1980, insurgenții afgani înarmați cu rachete furnizate clandestin de CIA au doborât numeroase elicoptere sovietice, ucigând mulți militari ruși.

Însă, alți experți au subliniat că, dacă informațiile sunt adevărate, atunci acest episod reprezintă o escaladare gravă a acțiunilor ostile ale Moscovei.