Beijingul acuză SUA de ipocrizie după ce Casa Albă a elogiat “curajul” protestatarilor chinezi din Piața Tiananmen în 1989
Casa Albă a elogiat “curajul” protestatarilor chinezi care au murit în masacrul din Piața Tiananmen din 1989, iar mass-media de stat de la Beijing a acuzat Washingtonul că dă dovadă de ipocrizie lăudând manifestanții din China în timp ce forțele de ordine americane au luat măsuri aspre pentru a potoli demonstrațiile recente din SUA, relatează Reuters și Business Insider.
Pe data de 4 iunie, cu ocazia comemorării a 31 de ani de la masacrul din Piața Tiananmen din 1989, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Kayleigh McEnany, a elogiat “curajul” protestatarilor chinezi prodemocrație care s-au confruntat cu autoritarismul comunist.
“Poporul american reflectă asupra curajului și optimismului sutelor de mii de cetățeni chinezi care s-au adunat pașnic în urmă cu 31 de ani la Beijing și în toată China pentru a protesta față de corupția oficialilor și pentru a cere un rol mai amplu în ceea ce privește guvernarea țării lor”, a afirmat McEnany. “Masacrarea de către Partidul Comunist Chinez a civililor chinezi neînarmați a fost o tragedie care nu va fi uitată”.
Totuși, mașina de propagandă a Chinei nu a ratat șansa de a se folosi de protestele tensionate din SUA pentru a acuza Washingtonul de ipocrizie.
În ultimele zile, zeci de orașe din SUA au fost scena unor proteste antirasiste și față de brutalitatea poliției. Multe demonstrații au fost pașnice, însă, în unele zone, protestele au degenerat în confruntări violente între unii manifestanți și forțele de ordine și s-au înregistrat jafuri și acte de vandalism.
Liderul de la Casa Albă a amenințat că va trimite armata pe străzi pentru a suprima “revoltele” și a îndemnat guvernatorii americani ca să acţioneze rapid şi ferm pentru a “domina străzile”. Totuși, miercuri, Trump și-a domolit întrucâtva tonul privind trimiterea armatei contra protestatarilor, afirmând că “nu cred că va trebuie” să ia această decizie.
Editorul publicației naționaliste China Global Times. Hu Xijin, a scris pe Twitter că Statele Unite se pregătesc să comemoreze evenimentele din Piața Tiananmen într-un mod “unic”, trimițând armata împotriva protestatarilor.
Amenințările președintelui american Donald Trump de a trimite forțele armate pentru a dispersa protestele din SUA reprezintă “cel mai extrem răspuns la tulburări în rândul guvernelor din întreaga lume”, a afirmat Hu Xijin.
“Statele Unite demonstrează importanța restabilirii ordinii în China în 1989”, a adăugat editorul publicației controlate de Beijing.
Pe 4 iunie 1989, după mai multe săptămâni de proteste prodemocrație, armata chineză a fost trimis pentru a reprima manifestațiile din Piața Tiananmen. În urma intervenției, potrivit organizațiilor pentru drepturilor omului, și-au pierdut viața mii de demonstranți.
Hu Xijin a vorbit și despre protestele pro-democrație din Hong Kong, susținând că autoritățile din “China au dat dovadă de răbdare față de revoltele din Hong Kong”. El a lăudat și controversata lege pentru securitate, adoptată recent, despre care criticii susțin că încalcă statutul regiunii autonome.
De altfel, poziția fermă a Chinei în legătură cu protestele prodemocrație din regiunea autonomă Hong Kong ar putea fi determinată de preocupările Beijingului privind intensificarea sprijinului SUA pentru Taiwan, a declarat Christopher Johnson, fost analist în cadrul Agenției Centrale de Informații (CIA), pentru postul CNBC.