Avioane canadiene CF-188, dislocate în România, au participat la un exercițiu aeronaval alături de nava USS Donald Cook
Avioane canadiene CF-188 Hornet, dislocate la baza Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de poliție aeriană, o aeronavă de avertizare timpurie (AWACS) E3A Sentry a NATO, un avion american de patrulare maritimă P-8A Poseidon și distrugătorul USS Donald Cook au participat la un exercițiu aeronaval integrat în perimetrul Mării Negre, se arată într-un comunicat al Alianței Nord-Atlantice.
Exercițiul multinațional s-a desfășurat seara zilei de 23 noiembrie 2020 și a fost coordonat de Centrul NATO de Operațiuni Aeriene Combinate (CAOC) de la Torrejon, Spania.
Misiunea a făcut parte din efortul continuu de integrare a unităților aeriene și maritime prezente la Marea Neagră.
Scopul final este de a rafina procedurile comune de apărare aeriană și de a permite libertatea de navigație în toate spațiile aeriene și maritime internaționale, subliniază NATO.
“Acest exercițiu se referă la stimularea interoperabilității NATO. Oferă piloților noștri posibilitatea de a lucra cu controlorii tactici ai Forțelor Navale ale SUA, aflați la bordul unei nave. Acest tip de integrare este esențial pentru capacitatea noastră de a desfășura operațiuni viitoare cu NATO”, a declarat locotenent-colonelul David McLeod, comandant Air Task Force – România.
USS Donald Cook (DDG-75), distrugător din clasa Arleigh Burke, a intrat pe data de 23 noiembrie în apele Mării Negre, fiind pentru a șaptea oară când o navă militară americană vizitează regiunea pontică în cursul acestui an.
Nava operează de obicei independent, dar lucrează în mod regulat alături de aliații și partenerii NATO din regiune.
“Operațiunea în Marea Neagră reprezintă angajamentul nostru față de partenerii și aliații din regiune”, a declarat comandorul Kelley Jones, căpitanul navei americane.
Detașamentul canadian care efectuează misiuni de poliție aeriană în România și spațiul pontic este de aproape trei luni dislocat la baza aeriană Mihail Kogălniceanu. În afara rolului lor de poliție aeriană, aviatorii canadieni au participat, de asemenea, la o serie de exerciții alături de aliații NATO din regiune.
“Realizăm aceste măsuri de asigurare, care implică o mulțime de acțiuni de pregătire cu Forțele Aeriene Române, și am făcut, de asemenea, și unele acțiuni de instruire pregătiri cu Forțele Aeriene Bulgare și cu alți aliați din regiune”, a declarat McLeod.
“Pentru a cincea oară, Canada a dislocat un grup aerian de luptă și suntem aici pentru a ajuta să facem Europa Centrală și de Est mai sigură și mai stabilă”, a conchis el.
Detașamentul canadian, format din 145 de militari (piloți și personal tehnic) cu șase aparate CF-188 Hornet, execută misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) sub comandă NATO în perioada septembrie-decembrie.
Misiunile NATO de poliția aeriană sunt o modalitate prin care Alianța oferă securitate colectivă membrilor săi, se afirmă într-un comunicat al organizației transatlantice.
Pe lângă avioanele canadiene, România execută misiuni de poliție aeriană cu propriile aparate MiG-21 Lancer și F-16.
Colonelul Daniel Moise, comandantul detașamentului MiG-21 de la baza aeriană Mihail Kogalniceau, a prezentat o imagine de ansamblu a capacităților Forțelor Aeriene Române și a modului în care acestea susțin misiunile de poliție aeriană NATO.
“Forțele aeriene române operează două tipuri de avioane de luptă – MiG-21 și F-16 pentru a ne apăra spațiul aerian în conformitate cu acordurile naționale și în cooperare cu Centrul de Operațiuni Aeriene Combinate de la Torrejón, Spania, într-un cadru NATO”, a afirmat colonelul Daniel Moise, potrivit unui reportaj publicat de alianța transatlantică.