ApărareȘtiri

Avioane F-16 românești și americane la exercițiul Prime Accord în zona Mării Negre

Sursa: MApN

Patru avioane F-16 Fighting Falcon din cadrul Forțelor Aeriene Române, alături de două aparate F-16, o dronă și două aeronave de realimentare în zbor KC-135 Stratotanker din dotarea Forțelor Aeriene ale SUA în Europa (USAFE) au luat parte la exercițiul aerian multinațional Prime Accord, desfășurat joi în zona Mării Negre.

În cursul evenimentului, aeronavele americane F-16 au exersat misiuni de atac utilizând rachete aer-sol Joint Air-to-Surface Missile (JASSM), în timp aeronavele românești au efecuat misiuni de escortă și patrulare aeriană.

Exercițiul a fost coordonat de Componenta Operațională Aeriană a Statului Major al Forțelor Aeriene, cu sprijinul mijloacelor radiotehnice aparținând Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere şi Recunoaștere „Dacia”, a transmis Ministerul Apărării.

„Prezența noastră înaintată și relația bilaterală puternică cu prietenul și aliatul nostru, România, ne asigură capacitatea de a răspunde oricărei amenințări cu încredere”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul USAFE.

Exercițiul a avut drept scop întărirea măsurilor de reasigurare ale Alianței Nord-Atlantice în zona de Sud-Est a Europei, precum şi verificarea capacităţii de integrare a sistemelor de comandă şi control – C2 ale României şi NATO, contribuind astfel la sporirea încrederii României privind implicarea Statelor Unite ale Americii în asigurarea securității regionale.

Participarea aeronavelor românești la acest tip de activități permite antrenarea personalului în executarea unor astfel de misiuni și contribuie la dezvoltarea cooperării multinaționale în domeniul aerian prin aplicarea unor proceduri comune.

„Într-o eră a competiției globale de putere și în conformitate cu Strategia Națională de Apărare, acest eveniment a demonstrat capacitatea SUA de a concentra active din toate domeniile și din rândul aliaților NATO în Marea Neagră pentru a genera putere de foc într-o zonă în care un adversar crede că este protejat cu ajutorul tehnologiei anti-acces, îmbunătățind totodată pregătirea și fiind imprevizibil din punct de vedere operațional”, se arată într-un comunicat al USAFE.