ApărareȘtiri

Avem o Strategie națională de Apărare, dar (încă) nu și o Analiză Strategică a Apărării – general Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al Armatei

Sursa: Facebook

România are o nouă Strategie Națională de Apărare a Țării, dar nu și o Analiză Strategică a Apărării, a remarcat într-o postare pe blogul personal, generalul (r) de aviație Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al Armatei.

”Lipsa unei Analize Strategice a Apărării (necesare încă din momentul intrării în NATO), abordarea securității, respectiv a apărării naționale (parte a securității) ca „viziuni” sau sumă a produselor instituțiilor responsabile determină un deficit de încredere și de fermitate în acțiuni. Analiza Strategică ar trebui să furnizeze detalii privind amenințările posibile, nivelul de risc și chiar o prioritizare a instrumentelor de răspuns, funcție de gravitatea amenințărilor. Astfel s-ar putea aloca fondurile în mod oportun și ar dispărea acuzele sau suspiciunile de fraudă sau oportunism”, a scris generalul Dănilă, precizând că acest document va fi finalizat în 2020.

Generalul Dănilă s-a referit și la conceptul de ”securitate extinsă” , în jurul căruia s-au fundamentat ultimele două strategii naționale de apărare și la faptul că acesta, de exemplu, nu implică domenii care sunt în competența președintelui României, ci a Executivului, situație care ar putea genera tensiuni.

”Într-un demers fundamentat pe teoria Școlii de la Copenhaga privind securitatea, autorii documentului din 2015 au abordat conceptul de „securitate extinsă”, ca responsabilitate a statului de a-și proteja fiecare cetățean (…)  Abordarea extinsă a securității a condus la identificarea unor „dimensiuni” ale securității, inclusiv educația, sănătatea și economia. Am fost anunțați de Președinte că noua Strategie va continua să abordeze securitatea națională din perspectiva „securității extinse”. De regulă, continuitatea este bună, dar nu și atunci când nu și-a demonstrat eficiența sau valabilitatea. Implicarea în domenii care nu sunt în competența Președintelui, ci în a Guvernului, ar putea fi sursă de noi conflicte între cele două instituții ale puterii executive”, a scris generalul cu patru stele.

De asemenea generalul Dănilă a remarcat că România nu are o Strategie Națională de Securitate, ”stabilită printr-o lege”, așa cum au majoritatea statelor democratice.

În prezent, majoritatea statelor democratice (inclusiv cele care se autodeclară „democratice”) prezintă o Strategie Națională de Securitate, denumită în diferite moduri. Ultima este cea lansată de Polonia, în această lună. (…) România nu are un astfel de document, stabilit printr-o lege….  nu există nicio prevedere clară din care să rezulte cine și cum stabilește obiectivele de securitate, singura posibilitate fiind ca aceste obiective să fie validate odată cu Strategia națională de apărare a țării. (…) Președintele Iohannis și-a asumat o Strategie de securitate națională sub numele Strategiei naționale de apărare a țării, pentru a respecta denumirea dată de lege.”, a mai scris, pe blogul personal, Ștefan Dănilă, general (r) cu patru stele, fost șef al Statului Major General al Armatei. 

Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a analizat și aprobat în această săptămână Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024. Documentul are nevoie de aprobarea Parlamentului.

(Ștefan Dănilă, este singurul general din Forțele Aeriene Române care a fost șef al Statului Major General al Armatei – 2011- 2015.  Pilot de MiG-21 LanceR și C-130 Hercules , a fost comandant al Bazelor Aeriene 95 Bacău și 90 Transport Aerian- Otopeni).