Apărare

Aurescu: România este menționată explicit în legea care aprobă cheltuielile militare ale SUA în 2021

Foto; mae.ro

România este menționată explicit în legea care aprobă cheltuielile militare ale SUA în 2021, un fapt foarte important și încurajator, a spus, la Umbrela Strategică Focus, ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

În ceea ce privește prezența crescută militară, suntem încurajați de faptul că legea care aprobă cheltuielile militare americane pentru acest an fiscal prevede o sarcină pentru secretarul Apărării și secretarul de Stat american de a evalua modul în care poate să crească prezența militară în regiunea Mării Negre, inclusiv în România, Bulgaria, Grecia. Sunt menționate explicit aceste țări, România este explicit menționată în acest act normativ, ceea ce este foarte important”, a spus șeful diplomației române.

Finanțarea americană și pentru proiectele economice de interconectare promovate de România este la fel de importantă atât pentru dezvoltarea economică, cât și pentru mobilitatea militară, a remarcat ministrul Aurescu.

”În ceea ce privește creșterea prezenței economice, am discutat și vom continua să discutăm foarte aplicat în ceea ce privește o finanțare americană pentru proiecte importante de interconectare pe care noi le-am promovat și în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, mă refer aici la proiectul “Rail to Sea”, sau Calea Ferată Constanța-Gdansk, care conectează, practic, sudul acestei regiuni de nordul acestei regiuni a celor trei mări, de fapt al regiunii Europei Centrale, important pentru dezvoltarea economică, dar important și pentru mobilitatea militară. Este nevoie de o conexiune mult mai eficientă între nordul și sudul Flancului Estic”, a detaliat Bogdan Aurescu.

Vorbind într-un context mai larg, Aurescu a menționat ”conectarea sau reconectarea la Administrația Biden-Harris, cunoscătoare a României și pe care a asociat-o cu viitoare ”rezultate palpabile în ceea ce privește aprofundarea și dezvoltarea, în continuare, a Parteneriatului Strategic”.

Nu am niciun fel de îndoială că în perioada Administrației Biden-Harris vom avea rezultate palpabile în ceea ce privește aprofundarea și dezvoltarea, în continuare, a Parteneriatului Strategic. Președintele Biden cunoaște foarte bine România, a fost în două rânduri în vizită în țara noastră, în 2009 și în 2014. De asemenea, a existat o întâlnire foarte bună cu președintele României, domnul Klaus Iohannis, în 2015. Colaboratorii domnului președinte Biden cunosc, iarăși, foarte bine România, atât secretarul de stat Blinken, căruia i-am scris, recent, o scrisoare, cu ocazia preluării mandatului, în care am punctat principalele elemente de construcție pe care ni le dorim în acest an și în perioada Administrației Biden, dar și alți oficiali americani care preiau poziții în structura Departamentului de Stat sau în structura Consiliului Securității Naționale din Statele Unite”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Ministrul a remarcat că aniversarea a 10 ani de la intrarea în vigoare a Acordului privind scutul anti-rachetă amplasat în România de către SUA  este ”un bun prilej de conectare cu noua Administrație americană, având în vedere că vicepreședintele Biden, de la acel moment, a susținut acest proiect. De altfel, în 2009, la vizita sa în România, vicepreședintele Biden a menționat, pentru prima oară, această oportunitate de implicare a României în acest proiect”.

În ceea ce privește aderarea  României la Programul Visa-Waiver, ministul Aurescu a spus:”Este un dialog continuu pe care îl avem și îl vom menține, de altfel, și în perioada următoare, pentru că vrem să progresăm și pe acest obiectiv important”.

Întrebat dacă noua Administrație americană înseamnă și un nou ambasador al României în SUA, ministrul de Externe nu a răspuns direct: ”Dincolo de, sigur, schimbările care sunt firești la nivelul rețelei de șefi de misiune, dincolo de așteptarea pe care o avem și de la Statele Unite de a numi un nou ambasador în România, pentru că, iată, poziția este deja vacantă, vă spuneam mai devreme că avem foarte mult de lucru pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic”,

.