Aurescu: România dorește extinderea grantului de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova și la alte domenii
Prezența Maiei Sandu în fruntea Republicii Moldova este o oportunitate deosebită pe care România a salutat-o cu multă deschidere și cu multă căldură, a spus ministrul de Externe Bogdan Aurescu la Umbrela Strategică Focus.
Ministrul de Externe a amintit de vizita președintelui Klaus Iohannis la Chișinău, pe 29 decembrie, anul trecut, prima vizită a unui șef de stat în Republica Moldova, pe care a calificat-o ca ”excelentă din toate punctele de vedere pentru că a permis exprimarea clară și concretă, pragmatică, a sprijinului pe care România îl acordă agendei pro-reformiste, pro-democratice, pro-europene, a noului președinte al Republicii Moldova”.
Ministrul de Externe a spus și că România își dorește încheierea unui nou protocol adițional la Acordul privind grantul nerambursabil de 100 de milioane de euro, care să permită extinderea domeniilor de finanțare. El a atras atenția că în luna martie acordul își încheie valabilitatea.
- ”Ne dorim încheierea unui nou protocol adițional la Acordul privind grantul nerambursabil de 100 de milioane de euro, care să ne permită să extindem domeniile de finanțare din acest grant nerambursabil, există în continuare sume de bani disponibile pe lângă cele deja cheltuite pentru grădinițe și pentru alte obiective în Republica Moldova. Sperăm să putem să încheiem acest protocol care să prelungească viața acestui acord din 2010 cât mai curând, pentru că în luna martie acest acord își termină valabilitatea„.
”Sunt foarte multe obiective pe care le urmărim în așa fel încât cetățenii din Republica Moldova să beneficieze de sprijinul direct de care au nevoie, alături, sigur, de susținerea pe care o acordăm noului președinte al Republicii Moldova”, a mai spus Bogdan Aurescu.
Ministrul de Externe a mai remarcat că vizita recentă pe care președintele Republicii Moldova a efectuat-o la Bruxelles, urmată de vizita pe care a efectuat-o la Paris, au arătat pe de o parte, reușita efortului de reconectare a Republicii Moldova la politica externă și europeană actuală, dar și ”susținerea pe care noul Președinte o are din partea instituțiilor europene, din partea liderilor europeni”.