ApărareȘtiri

Armele nucleare americane de pe teritoriul Germaniei, subiect de dispută în cadrul coaliției de guvernare de la Berlin

Armele nucleare americane aflate pe teritoriul Germaniei, element central al mecanismului NATO de descurajare împotriva Rusiei, au devenit subiect de dispută între principalele partide de la Berlin, care sunt partenere într-o coaliție șubredă de guvernare, informează Euronews.

Norbert Walter-Borjan, unul dintre cei doi președinți ai Partidului Social-Democrat (SPD), a fost cel care a inițiat disputa, afirmându-și opoziția fermă față de prezența armelor nucleare în Germania,

“Susțin în mod clar o poziție împotriva staționării, a dislocării și, desigur, a utilizării armelor nucleare” , a declarat Norbert Walter-Borjans, în ediția de duminică a cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Un alt lider social-democrat, Rolf Mützenich, președintele grupului parlamentar al SPD, a declarat în aceeași zi că “armele nucleare de pe teritoriul Germaniei nu sporesc securitatea noastră, ci dimpotrivă”.

“Este timpul ca Germania să excludă prezența lor”, a adăugat Mützenich, pentru cotidianul Tagesspiegel.

În urma unei serii de dezastre electorale, conducerea SPD a fost câștigată de aripa mai de stânga a formațiunii.

Noii lideri social-democrați speră că, adoptând o linie pacifistă și anti-nucleară, vor convinge electoratul de stânga să iasă la urne, în condițiile în care SPD are în acest moment doar 16% din intențiile de vot, față de 38% pentru conservatorii cancelarului Angela Merkel.

Ofensiva social-democraților are drept țintă programul de înlocuire a vechilor aeronave Tornado, singurele din aviația germană certificate să transporte arme nucleare.

Norbert Walter-Borjan, co-președintele SPD, a declarat că se opune “achiziției de avioane care să înlocuiască aparatele de transport a bombelor nucleare”.

Pe de altă parte, ministrul conservator al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a recomandat achiziționarea a 30 de avioane americane F-18 Super Hornet în locul vechilor Tornado, măsură ce va permite aviației germane să continue misiunile cu bombe nucleare.

Panavia Tornado (Luftwaffe)

Poziția liderilor social-democrați a fost primită cu indignare de conservatorii conduși de Angela Merkel. “SPD este pe deplin în Nirvana din punct de vedere al politicii de securitate”, a declarat conservatorul Patrick Sensburg, citat de cotidianul Handelsblatt.

SPD uită “că armele nucleare americane sunt folosite în principal pentru protecția noastră”, a adăugat Sensburg, iar dacă continuă pe această cale “partenerii noștri internaționali se vor îndoi de capacitatea Germaniei de a-și îndeplini rolul în arhitectura de securitate transatlantică”.

Poziția unora dintre liderii SPD însă nu este unanimă în cadrul formațiunii. Social-democratul Heiko Maas, care deține funcția de ministru de Externe, a declarat că pozițiile acestor oficiali SPD sunt “unilaterale”. Maas a avertizat însă că “acestea afectează încrederea partenerilor noștri și a vecinilor europeni”.

În prezent, se estimează că în Europa se află aproximativ 150 de bombe nucleare americane de tip B61, ca parte a mecanismului NATO de descurajare. Cele mai multe bombe atomice împrumutate Alianței Nord-Atlantice de către SUA se află în Belgia, Olanda și Italia. În Germania, se crede că află aproximativ douăzeci de bombe nucleare, ce sunt depozitate la Büchel, în sud-vestul țării, unde se află o bază a Luftwaffe.

Avioanele Panavia Tornado – folosite de Luftwaffe (Forțele Aeriene Germane) încă din 1979 – ar trebui înlocuite cel târziu până în anul 2030, potrivit oficialilor germani.

Înlocuirea avioanelor Tornado este de mai mult timp o prioritate pentru Berlin, în contextul în care șansele de supraviețuire a acestor aparate împotriva rachetelor antiaeriene moderne sunt tot mai reduse.

FA-18E/F Super Hornet, care a fost dezvoltat pentru a opera de la bordul portavioanelor, nu poate egala performanțele avionului Eurofighter Typhoon în ceea ce privește lupta aeriană la altitudini înalte sau cantitatea de arme transportată.

Totuși, avionul american are un avantaj, ar putea fi certificat mult mai rapid pentru a utiliza bombe nucleare tactice B61 aflate în Germania. Vechile avioane Tornado IDS din Germania sunt certificate, dar aparatele Eurofighter Typhoon nu sunt, iar procesul de certificare a acestora ar putea dura 3-5 ani sau mai mult.

FA-18 Super Hornet (Royal Australian Air Force)