ApărareȘtiri

Armata își schimbă sistemele de comunicații și informatică, două programe de înzestrare se pun în mișcare

Foto: cybercommand.ro

Armata națională are nevoie de 13 sisteme integrate de comunicații și informatică pentru structuri de nivel batalion (SICIB) și de 4 sisteme ”Punct comandă” pentru structuri de nivel brigadă (PC Bg) și vrea să facă aceste dotări în urma atribuirii unui contract multianual cu durata de cinci ani.

Detaliile procedurii de atribuire a contractului, cuprinse într-un proiect de hotărâre de guvern, se află de marți în faza consultării interinstituționale. Practic, prin acest mecanism se pun în mișcare două noi programe de înzestrare:”Sistem integrat de comunicații și informatică pentru Batalion” -etapa 1 -și ”Punct comandă – tip brigadă” -etapa 1.

Etapa 1 este definită în procedură ca etapa de calificare a candidaților și perioada de derulare nu poate depăși un an. Criteriul de atribuire al contractului este prețul cel mai scăzut.

Pentru această fază, ofertanții trebuie să depună o garanție de participare de 2 la sută din valoarea contractului multianual fără TVA, garanția de execuție a contractului fiind de 10 la sută din valoarea totală fără TVA.

Candidații trebuie să ofere ”un angajament ferm, încheiat în formă autentică” de a fabrica sistemele, începând cu primul produs, pe teritoriul național al României, în capacități de fabricație, integrare, testare și mentenanță ale operatorilor economici din cadrul industriei naționale de apărare.

De asemenea, ”angajamentul ferm” privește și liniile de fabricație (începând cu primul produs) ale ansamblului de măsuri de testare și de realizare a securității împotriva scurgerilor de informații prin intermediul emisiilor electromagnetice parazite (TEMPEST) și a aplicațiilor sofware de comandă-control, care trebuie să fie realizate la operatori economici din România.

În plus, ofertanții trebuie să fi livrat în ultimii 7 ani produse similare (C4I) către armate NATO sau UE în valoare de cel putin 540 de milioane de lei.

Sistemele SICIB (în trei configurații) sunt necesare structurilor de infanterie, tancuri, artilerie, rachete, artilerie terestră sau apărare antiaeriană, logistică. Sistemele PC Bg sunt necesare structurilor Brigadă Infanterie grea -Infanterie medie -Multinațională, Brigadă Rachete Operativ Tactice.

Pentru admiterea în etapa a doua a programelor este obligatorie autorizație de securitate industrială.