Parlamentul întârzie să se întrunească în ședință comună pentru aprobarea unei hotărâri privind constiturea Grupului de Luptă Aliat pe teritoriul României, sub conducerea Franței, deși solicitarea președintelui Iohannis a fost trimisă Legislativului în vară și raportul comun al Comisiilor pentru Apărare ale celor două Camere a consemnat un aviz pozitiv, la jumătatea lunii septembrie.
Membrii comisiilor au aprobat în unanimitatea, în 13 septembrie, constituirea Grupului și au redactat un proiect de Hotărâre a Parlamentului în acest sens, după ce au fost sesizați de conducerile Camerelor, la începutul actualei sesiuni parlamentare. Mai mult, ei s-au încadrat și în termenul de elaborare dat de Birourile Permamente, de două săptămâni.
Însă, de la acel moment nu s-a mai întâmplat nimic. În sesiunea parlamentară în curs a fost un singur plen reunit al Parlamentului.
Conform Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, convocarea în şedinţă comună se face de preşedinţii acestora, de comun acord. Deci, resposabilitatea convocării revine direct președintelui Cameri, Marcel Ciolacu și președintelui interimar al Senatului, Alina Gorghiu. Mai mult, Gorghiu spunea în luna iulie că solicitării prezidențiale i se va da curs ”foarte repede”.
Decizia de formare a Grupului de Luptă Aliat pe teritoriul României are nevoie de majoritatea voturilor deputaților și senatorilor prezenți la ședința comună a Parlamentului, așa cum se stipulează în articolul 76 al Constituției României.
Înființarea de patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria a fost anunțată la summitul NATO de la Bruxelles, din martie a.c. Tot atunci, Franța și-a exprimat intenția de a deveni națiune-cadru pentru grupul din România, printr-o scrisoare trimisă autorităților de la București.