• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Apariția North Stream 2 va influența negativ importurile europene de gaz natural lichefiat

  Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

  Gazoductul submarin Nord Stream 2, care va lega direct Rusia de Germania, va avea efecte semnificative asupra pieței energetice din Europa, consolidând rolul Germania ca țară de tranzit pentru gazul rusesc, însă Ucraina și Polonia vor deveni și mai vulnerabile în relațiile cu Gazprom, iar importurile de GNL ar putea scădea semnificativ, afirmă Maik Günther, un expert în cadrul companiei publice de utilități Stadtwerke München GmbH, într-un material pentru Atlantic Council.

  Gazul natural joacă un rol major în Europa, fiind un combustibil de tranziție între energia electrică pe bază de cărbune și cea din surse regenerabile și are un potențial semnificativ de a reduce emisiile de gaze de seră. Totuși, Europa este puternic dependentă de importurile de gaze naturale, iar principalele surse externe sunt gazul rusesc și gazul natural lichefiat (GNL).

  Controversatul gazoduct Nord Stream 2 aduce unele avantaje Germaniei: transfer direct de gaze naturale și o opțiune suplimentară de alimentare în cazul în care rutele alternative sunt perturbate, notează Maik Günther.

  Cu toate acestea, odată cu realizarea gazoductelor Nord Stream 2 și Turkish Stream este posibilă reducerea semnificativă a volumului de gaz transportat via Ucraina și Polonia, reducând astfel veniturile de tranzit realizate de cele două țări și făcându-le mai vulnerabile în negocierile cu Gazprom, susține expertul german.

  UE dorește să păstreze Ucraina ca stat de tranzit pentru gazul rusesc, dar conductele trebuie reabilitate. Pe de altă parte, compania rusă Gazprom are interesul să reducă la minimum tranzitul de gaze prin Ucraina.

  De asemenea, gazoductul Turkish Stream va juca un rol important în reducerea tranzitului de gaze prin Ucraina. Prima linie acoperă necesitățile de gaze ale Turciei, iar a doua linie va transporta gaze naturale din Rusia în Turcia, și probabil prin Bulgaria și Serbia, în Ungaria.

  Nord Stream 2 va avea efecte negative și asupra importurilor europene  de GNL. Ca urmare a finalizării gazoductului rusesc, exporturile de gaze naturale din Norvegia nu se vor mai îndrepta spre Germania, ci spre nord-vestul Europei, înlocuind parțial gazul natural lichefiat (GNL) importat din țări precum Qatar, Nigeria sau SUA. Astfel, importurile totale de GNL în Europa ar putea scădea cu aproximativ 30 de miliarde de metri cubi în 2030, estimează Maik Günther.

  Analistul mai notează că adesea se susține că Nord Stream 2 ar fi necesar pentru securitatea energetică europeană, dar aceasta este o afirmație falsă în cazul în care se face referire la diversificarea ofertei, dar adevărată în privința diversificării rutelor de aprovizionare.

   

  UE are suficiente conducte și terminale de GNL pentru a importa tot gazul de care are nevoie chiar și fără Nord Stream 2, care va afecta în primul rând Ucraina și Polonia, spune Maik Günther.

   

   

  Te-ar mai putea interesa

  MApN va da mai mulți bani pentru cazarea personalul român de la Comandamentul Suprem Aliat din Europa- SHAPE US Marine Corps a ales prototipul GDLS pentru programul Vehicule de Recunoaștere Avansată (ARV) Infracțiunile cibernetice sunt tot mai sofisticate, dar utilizatorii rămân vulnerabili și la trucurile vechi ale hackerilor – HP

  Ultimele știri

  Unitatea 2 de la Cernavodă s-a deconectat automat de la SEN, nu au fost afectate funcțiile de securitate nucleară Ministerul Energiei cere aprobare pentru închiderea definitivă a minei Paroșeni Concursul drone-antidrone al PatriotFest este sprijinit de MApN, MAI SRI, STS și SPP