Intelligence

Ambasadorul Rusiei a fost convocat la MAE, adjunctul atașatului militar a fost declarat persona non grata

Foto: Facebook Ambasada Federație Ruse - Ambasadorul Valery Kuzmin

Adjunctul atașatului militar al Federației Ruse în România, Alexey Grishaev a fost declarat persona non grata, iar ambasadorul Rusiei la București a fost convocat luni la MAE.

Diplomatul rus va fi expulzat ”având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”, a informat Ministerul de Externe.

Decizia a fost comunicată ambasadorului Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, care a fost convocat la sediul MAE.

Serviciul diplomatic rus a acționat întotdeauna pe baza prevederilor Convenției de la Viena din 1961, adică normele respective ale dreptului internațional, care, în special, interzic strict ambasadelor străine și angajaților acestora să intervină în treburile interne ale acelor state în care sunt acreditate. Ca principiu fundamental al relațiilor diplomatice moderne, convenția sus-menționată se bazează pe principiul reciprocității”, spunea ambasadorul Kuzmin, pe 23 aprilie, pe pagina oficială de Facebook a misiunii diplomatice ruse, răspunzând la ”întrebările adresate ambasadei”.

Unul dintre răspunsurile ambasadorului conținea aceste remarci:  ”….sunt nevoit să recunosc că, în calitate de catolic care dorea să fie mai catolic decât Papa, România își interpretează obligațiile de coaliție în cadrul NATO într-un mod deosebit. Astfel, în formula NATO, care este foarte controversată din punctul nostru de vedere – „descurajare și menținerea dialogului cu Rusia” – accentul se pune pe prima parte. Cu toate acestea, Rusia își confirmă invariabil disponibilitatea pentru un dialog bazat pe respect reciproc. În același timp, subliniem că un dialog „dintr-o poziție de forță”, în limbajul ultimatumurilor, pentru noi ca stat suveran și autosuficient este cu siguranță inacceptabil”.

Moscova amenință cu măsuri de retorsiune la adresa României în urma expulzării unui diplomat rus