IT&C

Ambasadorul Ion Jinga a vorbit despre UiPath, Bitdefender și Centrul Cyber al UE la Comisia ONU pentru Dezvoltare Socială

Foto; Arhiva personală

Folosirea tehnologiilor digitale cu desconsiderarea normelor de drept internațional – inclusiv încălcarea drepturilor omului și a dreptului umanitar – ”poate genera excluziune și inegalități, supraveghere abuzivă, informații false și criminalitate cibernetică”, a spus ambasadorul României la Națiunile Unite, Ion Jinga, la cea de a 59-a sesiune a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Socială.

Șeful Reprezentanței Permanente ale României la ONU a vorbit despre ce înseamnă România în lumea digitală, făcând referiri la  UiPath, Bitdefender, Centrul Cyber al UE , dar și despre proiectul prezidențial „România educată” sau elaborarea Strategiei de digitalizare a educației în școli, conform unui comunicat al misiunii diplomatice trimis Umbrela Strategică.

El a amintit că în era interconectivității, 87% din populația statelor dezvoltate utilizează internetul, în timp ce acest procent este de doar 19% în rândul țărilor cele mai puțin dezvoltate, ceea ce afectează accesul acestor state la prosperitate.

Ambasadorul român a subliniat necesitatea generării unui parteneriat global între guverne și alți actori relevanți în domeniu, în vederea asigurării accesului inclusiv și echitabil la tehnologiile digitale.

Ion Jinga a vorbit despre ”fațetele întunecate”, dar și despre beneficiile lumii digitale, menționând că utilizarea tehnologiilor digitale este vitală pentru o societate inclusivă și sustenabilă și că reușita ține de adaptarea la noua lume:”Așa cum spunea John F. Kennedy: Schimbarea reprezintă legea vieții, iar cei care privesc doar spre trecut sau prezent vor rata, cu siguranță, viitorul”.

România a prezidat, prin Reprezentantul Permanent la ONU, sesiunile 53 și 54 ale Comisiei (2015 – 2016) și a deținut funcția de vice-președinte la sesiunile 55 (2017), respectiv, 56 (2018) ale CSocD.