ApărareȘtiri

Ambasador rus: Majoritatea cetățenilor moldoveni se opun diminuării importanței Rusiei în Moldova și unirii cu România

Sursa: Russian MoD

Majoritatea cetățenilor moldoveni se opun diminuării importanței Rusiei în Moldova și nu doresc ca țara lor să adere la NATO sau să unească cu România, a declarat ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, într-un interviu pentru agenția de știri TASS.

Potrivit acestuia, majoritatea locuitorilor moldoveni nu doresc să uite că părinții și bunicii lor au învins nazismul și nu acceptă impunerea cenzurii împotriva presei ruse impusă de fosta administrație de la Chișinău. Nici nu doresc ca țara lor să devină membră NATO sau să unească cu România.

“Unii politicieni moldoveni critică eforturile de menținere a unor relații bune cu Rusia și a armoniei interetnice, de protejare a drepturilor populației rusofone și a limbii ruse, precum și alte măsuri pe care autoritățile naționale le iau, deși sunt în primul rând importante pentru Moldova. Se referă, de asemenea, la apelurile de aderare la NATO și de unire cu România, lucruri față de care majoritatea populației națiunii se opune”, a subliniat ambasadorul rus.

Vasnețov a mai afirmat că momentan nu sunt îndeplinite condițiile care să permită retragerea trupelor ruse (GOTR) din Transnistria, adăugând că aceste forțe au ajutat la încheierea conflictului fratricid și au menținut pacea în regiune timp de 28 de ani, oferind beligeranților posibilitatea de a negocia o soluționare pașnică a războiului.

Diplomatul a mai spus că cei aproximativ 1.500 de militari ruşi, “care facilitează activitățile de menținere a păcii și păzesc depozitele de muniție veche din Transnistria, nu pot fi retrași printr-un simplu gest cu o baghetă magică”.

“Politicienii responsabili de la Chișinău înțeleg că apelurile pentru retragerea OGRF sunt premature”, a completat Vasnețov.

În iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a adoptat, cu 64 de voturi „pentru” și 15 „împotrivă” rezoluția Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.

Tudor Ulianovschi, ministrul moldovean de Externe din acel moment, a declarat că Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), staționează în continuare ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, relatează Radio Europa Liberă.

În interviul pentru TASS, Vasneţov a subliniat că încercările de a înlătura Rusia din Republica Moldova – lucru contrar dorinței majorității cetățenilor țării – sunt sortite eșecului.

De asemenea, Vasneţov a adăugat că peste 200.000 de cetățeni ruși locuiesc în Moldova, astfel că Moscova “nu are dreptul să-i lase la voia întâmplării”.

Ambasadorul a mai afirmat că Moscova nu va impune o Moldovei o linie de politică externă, însă își va proteja întotdeauna propriile interese.

“Nu dictăm autorităților moldovenești calea politicii externe pe care ar trebui să o aleagă. Dar acest lucru nu înseamnă că Rusia nu are interese proprii. Noi, ca și alte țări. Și le vom proteja întotdeauna”, a adăugat el.

Ambasadorul rus a subliniat că numeroase sondaje au indicat că simpatiile poporului moldovenesc sunt divizate în mod egal între UE și Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU).

“Cred că ar fi cel puțin o demonstrație de miopie să ignorăm aceste simpatii. Atât președintele Dodon, cât și alți politicieni moldoveni, au reiterat necesitatea unei politici externe echilibrate, care să țină seama de importanța echilibrului dintre Occident și Orient”, a conchis Vasnetsov.

Diplomatul susține că Rusia s-a opus întotdeauna creării unor linii de divizare în Europa, dar și în toată lumea: „Nu căutăm dușmani și suntem deschiși pentru o cooperare benefică reciproc cu toate țările. În același timp, așa cum au demonstrat în mod clar evenimentele din ultimii ani, nu vom merge la compromis cu interesele securității naționale, așa cum, din păcate, s-a întâmplat în anii 90. Atunci cineva din Occident a încercat să-i convingă pe toți că după Războiul Rece în lume va fi instaurată o hegemonie a unei singure puteri. Acest lucru nu s-a întâmplat, așa cum a arătat viața, se creează o ordine mondială multipolară”, potrivit Unimedia.