ApărareIntelligenceȘtiri

Ajutorul rusesc acordat Italiei în lupta contra COVID-19. Truc propagandistic sau operațiune de spionaj?

Ministry of Defence of Russia (Facebook)

Operațiunea de ajutor a Rusiei în Italia în cursul pandemiei de coronavirus a fost considerată de mulți critici drept un truc propagandistic al Moscovei, însă noi informații sugerează că acțiunea ar fi avut mai degrabă legătură cu spionajul, potrivit surselor citate de Euractiv Bulgaria.

Începând cu data de 22 martie, armata rusă a trimis o misiune medicală în Italia cu scopul declarat de a ajuta la combaterea pandemiei de coronavirus, gest de bunăvoință pe care Moscova l-a etichetat drept “Din Rusia, cu dragoste”

Operațiunea rusă de asistență în Italia, care a iscat numeroase controverse și chiar tensiuni diplomatice între Roma și Moscova, s-a încheiat prematur pe 7 mai.

Jurnalista Antoinette Nikolova de la Euractiv Bulgaria a relatat că, potrivit unor experți în domeniul apărării cu care a discutat, interesul rușilor s-a concentrat în mod suspect asupra unei zone aflate în apropierea bazei aeriene Ghedi, de lângă Brescia, unde sunt depozitate mai multe bombe nucleare americane.

Ajutorul trimis de Rusia în Italia a fost format din medici militari, experți în amenințări biologice, chimice și radioactive. De asemenea, a fost trimisă o echipă tehnică rusă pentru studierea și distrugerea agenților patogeni din sol și alte suprafețe.

Însă ajutorul rusesc trimis în Italia a fost inutil, au afirmat numeroși specialiști italieni, citați de diverse organizații mass-media din Italia. De altfel, mai multe surse au indicat că rușii nu au trimis echipamente capabile să detecteze prezența coronavirsului.

Apoi rușii s-au apucat să efectueze acțiuni de decontaminare a solului în Italia, dar pe 18 martie, Ministerul Sănătății de la Roma a comunicat că nu există nicio dovadă științifică care să indice că solul ar fi o sursă de infecție. Autoritățile sanitare italiene au declarat chiar că dezinfectarea efectuată de ruși a fost făcută utilizând substanțe corozive și acide, dăunătoare pentru sol.

După mai bine de o lună în Italia, armata rusă a decontaminat 114 clădiri cu o suprafață totală de 1,1 milioane de metri pătrați de spațiu interior. Peste 400.000 de metri pătrați de străzi din zeci de locuri din Lombardia au fost dezinfectate.

Experții NATO au descoperit că rușii au ales să efectueze acțiuni de dezinfectare în apropierea unei baze strategice, Ghedi, au afirmat doi experți în domeniul apărării, citați de Euractiv.

În prezent, se estimează că în Europa se află aproximativ 150 de bombe nucleare americane de tip B61, ca parte a mecanismului NATO de descurajare. Cele mai multe bombe atomice împrumutate Alianței Nord-Atlantice de către SUA se află în Belgia, Olanda și Italia, la Ghedi. În Germania, se crede că află aproximativ douăzeci de bombe nucleare, ce sunt depozitate la Büchel, în sud-vestul țării, unde se află o bază a Luftwaffe.

În aceste condiții, Roma a decis să nu mai prelungească misiunea trimisă de Moscova, așa că forțele ruse s-au retras pe 7 mai. Armata rusă a proclamat că și-a „îndeplinit sarcinile”, fără să precizeze care ar fi acestea.

De altfel, misiunea a provocat de la început tensiuni între Italia și Rusia, două țări cu relații în mod uzual amicale, după ce Moscova a criticat presa italiană în legătură cu afirmațiile că printre doctorii și experții ruși trimiși în Italia pentru a ajuta la gestionarea pandemiei ar fi și câțiva agenți ai serviciului militar de contrainformații din Rusia (GRU).

În replică, la începutul lunii aprilie, Guvernul de la Roma a criticat Rusia pentru comentarii “inadecvate” despre un jurnalist italian care a pus la îndoială sinceritatea ajutorului rusesc acordat Italiei în lupta împotriva pandemiei SARS CoV-19.