EnergieȘtiri

AIE: Valoarea estimată a zăcământului de gaz natural descoperită de Turcia în Marea Neagră este de 80 miliarde USD

Nava Fatih (Anadolu Agency)

Valoarea estimată a zăcământului de gaz natural descoperit recent de Turcia în vestul Mării Negre, în apropierea apelor maritime ale României și Bulgariei, se ridică la 80 de miliarde de dolari, a declarat Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), care a adăugat că va fi necesară o investiție de aproximativ șase miliarde de dolari pentru exploatarea depozitului de gaz, relatează publicația Daily Sabah.

Oficialul a explicat că estimarea sa se bazează pe actualele tendințe ale prețului gazului natural, care însă s-ar putea modifica dramatic în anii următori.

Președintele Recep Erdogan a anunțat vineri că Turcia a descoperit depozite semnificative de gaze naturale în vestul Mării Negre, în apele teritoriale turcești. Potrivit liderului de la Ankara, nava de prospecțiuni Fatih a descoperit un zăcământ ce conține o cantitate estimată la 320 de miliarde de metri cubi de gaz natural, afirmând că este cea mai mare descoperire de acest fel din istoria țării.

Zăcământul descoperit de vasul de foraj Fatih este situat în sectorul Tuna-1, într-o zonă în care se intersectează frontierele maritime ale Turciei, României și Bulgariei. La mică distanță de Tuna-1 se află perimetrul Neptun al României, unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii.

Zăcământul este situat la o adâncime de 2.100 metri, în perimetrul Sakarya din Marea Neagră, aflat la aproximativ 170 de kilometri de coastele nord-vestice ale Turciei.

Exploatarea zăcământului ar putea începe încă din anul 2023, a afirmat Erdoğan, subliniind că Turcia este hotărâtă să devină un exportator de energie.

Astfel, Turcia ar putea scăpa de dependența de gazul natural importat din Rusia, Iran și Azerbaidjan, în valoare de 41 de miliarde de dolari în 2019.

Birol a explicat că este necesară o investiție de aproximativ 6 miliarde de dolari pentru a începe producția.

Pe lângă misiunile de exploare în Marea Neagră, Turcia caut în mod agresiv resurse naturale și în Marea Mediterană.

Pe 22 iulie, Turcia a anunțat „public” dislocarea navei de prospecțiuni Oruç Reis în Marea Mediterană de Est. În aceeași zi, Forțele Navale ale Greciei au fost pusă în alertă ridicată după ce Turcia a expediat nave militare în imediata apropierea insulelor elene Kastellorizo din estul Mării Mediterane.

Prospecțiunile Turciei în largul Ciprului sunt criticate de majoritatea țărilor din regiune și de Uniunea Europeană, care califică aceste activități drept „ilegale”. Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat „încălcarea” suveranității grecești și cipriote de către Turcia prin desfășurarea unor astfel de activități într-o zonă disputată.