Agențiile de spionaj din SUA au dificultăți în a obține informații exacte despre pandemia COVID-19 în China, Coreea de Nord și Rusia
Agențiile de spionaj din Statele Unite încearcă să contureze o imagine cât mai exactă a efectelor pandemiei de coronavirus în întreaga lume, dar se confruntă cu mari dificultăți în ceea ce privește evaluarea situației în China, Rusia și Coreea de Nord, conform mai multor surse din cadrul autorităților americane.
De asemenea, agențiile au o perspectivă limitată asupra impactului complet al pandemiei în Iran, deși informațiile despre infecții și decese în rândul elitelor și populației sunt tot mai frecvent disponibile pe rețelele de socializare și pe canalele oficiale, au afirmat două surse.
Cele patru țări sunt cunoscute de agențiile americane de spionaj drept “ținte tari”, întrucât autoritățile din aceste state controlează în mod ferm informațiile, astfel că procesul de colectare de informații privind cercurile conducătoare este dificil chiar și în perioadele normale.
Agențiile caută nu numai cifre precise, ci și semne ale unor posibile ramificații politice privind modul de gestionare a crizei.
Agențiile de informații au început să furnizeze Administrației Donald Trump informații despre coronavirus încă din luna ianuarie și au trimis avertismente timpurii despre epidemia din China, au afirmat mai mulți oficiali, sub protecția anonimatului.
Între timp, coronavirusul s-a răspândit în toată lumea, infectând până acum 850.000 de oameni, dintre care peste 41.000 au decedat. Mai mult, Statele Unite au în acest moment cel mai mare număr de cazuri – aproape 185.000.
“Vrem să avem o imagine cât mai exactă, în timp real, unde se află punctele fierbinți de pe glob și cum evoluează”, a declarat Jeremy Konyndyk, un expert în cadrul institutului de cercetare Centrul pentru Dezvoltare Globală, care a condus Biroul de Asistență pentru Dezastre Externe din SUA între 2013-2017, perioada în care s-a ocupat cu gestionarea eforturilor Washingtonului în sprijinul țărilor afectate de epidemia de Ebola din vestul Africii.
Coreea de Nord susține că pe teritoriul țării nu s-a înregistrat nici măcar un singur caz, chiar dacă se învecinează cu China, însă a solicitat agențiilor umanitare internaționale să-i livreze echipamente de protecție, cum ar fi măști medicale și kituri de testare.
Un oficial american a declarat că SUA “nu știu nimic” despre amploarea problemei în Coreea de Nord.
“Este o țară cu arme nucleare, unde lucrurile care ar putea destabiliza guvernul ar fi de mare interes pentru Statele Unite”, a declarat Konyndyk.
În Rusia, autoritățile ruse au anunțat planuri privind o carantină națională după ce numărul de persoane infectate a crescut vertiginos, ajungând marți la 2.300 de cazuri.
Informațiile privind răspândirea coronavirusului în Rusia ar putea fi critice, întrucât are granițe comune cu alte 14 țări și are legături comerciale ample cu state din întreaga lume.
China, care a raportat peste 81.000 de cazuri și peste 3.300 de decese, susține că numărul de cazuri active a scăzut la câteva zeci, dar autoritățile chineze rămân prudente.
La începutul lunii martie, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Beijing susținea că niciun membru al Forțelor armate chineze – care cuprind aproape două milioane de militari – nu a fost infectat cu coronavirus, în pofida faptului că zeci de mii de militari chinezi, inclusiv cadre medicale, au participat la eforturile de gestionare a crizei sanitare, relatează Foreign Policy.
Însă este de remarcat că Beijingul a susținut exact același lucru și în cazul epidemiei SARS din 2002-2004, pentru ca ulterior, în urma dezvăluirilor din presa occidentală, să recunoască că sute de militari chinezi au fost infectați. În cele din urmă, Organizația Mondială a Sănătății a ajuns la concluzia că aproximativ 8% din cazurile de SARS din China au fost în rândul forțelor armate.
Statele Unite sunt de părere că afirmația Chinei potrivit căreia nu există cazuri noi ar “putea fi parțial adevărat”, potrivit unei surse, care a adăugat că agențiile de spionaj din SUA rămân însă sceptice în legătură cu faptul că autoritățile chineze ar avea situația sub control.
Konyndyk a afirmat că Beijingul a ascuns inițial severitatea pandemiei, însă în acest moment nu pare să continue să falsifice cifrele, astfel că este important ca SUA și alte țări să înțeleagă modul în care China a gestionat criza și să adapteze măsurile la situația actuală.