EnergieȘtiri

Agenda energetică provoacă tensiuni între Turcia și Europa

Sursa foto: aljazeera.com

Noile zăcăminte de gaz recent descoperite în estul Mediteranei, în apropierea Ciprului, contribuie la escaladarea tensiunilor dintre Turcia și aliații săi occidentali din NATO și Uniunea Europeană, relatează site-ul Business Insider.

Cipru, care în prezent importă întregul necesar de gaze naturale, ar beneficia cel mai mult de pe urma noilor resurse, devenind o țară exportatoare de hidrocarburi, dar dezvoltarea sectorului său energetic ar putea fi împiedicată de relațiile dificile cu Turcia. Ankara dorește ca o parte din veniturile generate de noile resurse naturale să fie direcționate către Republica Turcă a Ciprului de Nord, o entitate înființată după invazia Ciprului de către Turcia în 1974, și recunoscută ca stat doar de Ankara. În plus, Turcia a trimis nave de explorare în zona economică exclusivă a Ciprului, ceea ce a provocat critici din partea Uniunii Europene.

Miniștrii de Externe ai UE au fost de acord să impună sancțiuni economice ca urmare a acțiunilor Turciei în apele cipriote, inclusiv înghețarea de fonduri și active, interdicții de călătorie și interzicerea furnizării de asistență tehnică pentru activități de foraj. Anterior, UE impusese interdicții privind vânzarea de armament, în urma intervenției trupelor turce în Siria.

În replică, președintele Turciei, Recep Erdogan, a amenințat, în cursul unei vizite oficiale în SUA, că va permite celor 3,5 milioane de refugiați găzduiți de Turcia de mai mulți ani (în schimbul asistenței financiare din partea UE) să își continue călătoria spre Europa. În plus, câteva mii de presupuși membri ai rețelei teroriste Stat Islamic (SI) sunt închiși în centre de detenție din Turcia sau de către milițiile siriene sprijinite de Ankara. Turcia a criticat țările occidentale pentru refuzul de a permite repatrierea militanților Stat Islamic și a început deja să expulzeze militanți în țările de origine, inclusiv în țări din Europa.

În prezent, nu este clar cum Turcia ar putea reuși să exploateze potențialele rezerve de gaz fără să aibă acces la tehnologia companiilor occidentale. Turcia ar putea apela la companiile energetice de stat din Rusia, care la rândul lor sunt vizate de sancțiuni occidentale, astfel că nu ar exista probleme de ordin legal care să împiedice colaborarea. Totuși, Rusia și Cipru au avut dintotdeauna relații bune, prin prisma faptului că ambele sunt țări ortodoxe, și nu e clar ce abordare va folosi Moscova în această situație.

Realist vorbind, opțiunile Turciei sunt limitate; în pofida relațiilor tensionate, Turcia rămâne un membru al NATO, și statele occidentale sunt cei mai importanți parteneri economici ai săi. De aceea, cel mai probabil Turcia va alege să dezamorseze situația înainte ca lucrurile să scape complet de sub control.