Comandantul Forțelor Aeriene Române a participat la prezentarea Beechcraft Super King Air 350, intrată în serviciul AACR
Comandantul Forțelor Aeriene Române, generalul-maior Viorel Pană a participat luni la prezentarea aeronavei Beechcraft Super King Air 350, care verifică și calibrează sistemele de radionavigație, pentru aterizare si ruta, precum și procedurile de zbor ale celor 16 aeroporturi civile și 3 aeroporturi militare din România.
Aeronava a intrat în serviciul Autorității Aeronautice Civile Române (AACR), ca aeronavă de calibrare, se precizează într-un comunicat al Autorității trimis Umbrela Strategică.
Până acum, calibrarea si verificarea sistemelor de radionavigație ale aeroporturilor se făcea cu o aeronavă Beechcraft King Air 350. Cu aceasta au fost efectuate până 2019 în misiuni de verificări peste 11.400 ore de zbor efectiv și 5.240 aterizări din zbor.
Avionul Beechcraft Super King Air costă aproape 12 milioane euro și a fost achiziționat în baza unei licitații.
În prezent aeronava Beechcraft Super King Air – 350 este înregistrată cu indicativul YR-CAA în evidențele AACR.
“Prin achiziționarea acestei noi aeronave de calibrare în vederea desfășurării activității de verificare din zbor a mijloacelor de radionavigație aeriană și verificare din zbor a procedurilor de zbor instrumental, aferente aeroporturilor civile și militare din România, cooperarea în domeniul civil militar capătă o nouă dimensiune şi poziționează țara noastră într-un jucător cu valențe strategice atât regionale cât și europene”, a declarat Armand Petrescu, directorul general al AACR.
Noua aeronavă este dotată cu o avionică de ultimă generație tip “glass cockpit” Pro Line Fusion. Toate informațiile de zbor și navigație sunt integrate pe trei display-uri touchscreen, care îmbunătățesc semnificativ eficiența echipajului și contribuie la o siguranță sporită a zborului.
Are două motoare turbopropulsoare Pratt & Whitney PT6A-60A de câte 1050 CP, care îi oferă o viteză maximă de croazieră de 578 km/h şi un plafon maxim operațional de 10.600 m.
Aeronava are o greutate maximă la decolare de 6,8 tone și o rază maximă de acțiune de aproximativ 3.300 km, echipată cu un Sistem Automat de Verificări din Zbor (AFIS) UNIFIS 3000, care permite supravegherea și verificarea din zbor cu înaltă precizie a mijloacelor de navigație aeriană, utilizând cele mai noi tehnici hardware și software.