MApN vrea să ”demareze” contractul corvetelor, să mai cumpere un sistem HIMARS și șase sisteme radar AN/TPQ53
MApN vrea să ”demareze” contractul corvetelor, să mai cumpere un sistem HIMARS și șase sisteme radar de contrabaterie AN/TPQ53, se prevede în programul guvernului Florin Cîțu, document depus miercuri la Parlament.
În secțiunea dedicată Ministerului Apărării se precizează că ”în privinţa dezvoltări capabilităţilor”, de ”interes imediat” este demararea contractului “Corvete multifuncţionale” şi monitorizarea îndeplinirii obligaţiilor offset asumate de furnizorul străin.
La priorități se mai află contractarea unui al treilea sistem HIMARS în cadrul programului de înzestrare “Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” și contractarea a şase sisteme radar de contrabaterie AN/TPQ53 în cadrul programului de înzestrare “Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare”
De asemenea, o prioritate este derularea procedurii de achiziţie pentru “Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” (SIML).
MApN ”intenționează”, derularea a două acorduri cadru pentru 2.902 platforme de transport şi 363 remorci şi semiremorci, cu monitorizarea îndeplinirii obligaţiilor offset asumate de furnizorul străin, dar și a contractelor subsecvente pentru achiziţionarea de rachete SPIKE ER.
De asemenea, este prevăzută și ”iniţierea altor programe de achiziţii necesare îndeplinirii obligaţiilor asumate de România în cadrul procesului NATO de planificare a apărării”, în funcție de alocările bugetare.
În program este reafirmat și obiectivul strategic de alocare a minim 2% din PIB pentru Apărare, ”din care cel puțin 20% pentru înzestrare şi modernizare, respectiv 2% pentru cercetare, dezvoltare și inovare”.
În vederea promovării profilului României ca ”pilon de securitate şi stabilitate în regiune”, programul de guvernare 2021-2024 stipulează operaţionalizarea şi maturizarea proiectelor multinaţionale NATO de pe teritoriul naţional; Brigada Multinațională Sud-Est/MNBDE-SE, Comandamentul Multinațional de nivel Corp Sud-Est/MNC-SE HQ.
De asemenea, este prevăzută participarea la consolidarea industriei europene de apărare și a cercetării-dezvoltării în domeniul apărării prin ”susținerea participării industriei naționale de apărare la proiectele care vizeză capabilități prioritare pentru România, inclusiv cyber, CBRN, comandă-control, UAV, inteligență artificială”.