ApărareIntelligenceOpinii

ANALIZĂ: OSCE și-a găsit în sfârșit lideri / Carmen Gavrilă, jurnalist al RRA, pentru Umbrela Strategică

Carmen Gavrilă este jurnalistă Radio România Actualități, specializată pe spațiul islamic, în Orientul Mijlociu, extins de la Liban până la Pakistan, Afganistan și Asia Centrală

După un blocaj de jumătate de an exact când, odată cu aprinderea conflictului din Nagorno Karabah, ar fi fost mare nevoie de organizație, cele 57 de state membre OSCE au reușit să ajungă la o înțelegere și să o aleagă ca Secretar General pe Helga Schmidt, diplomat german.

Organizația de la Viena a stat fără conducere din cauza neînțelegerilor dintre statele membre occidentale si un grup de state adunate in jurul Rusiei iar o soluție era greu de atins și pentru că deciziile în acest caz se iau prin consens sau unanimitate, deci, așa cum s-a mai întâmplat, chiar și un singur stat poate bloca o decizie.

Acum OSCE are nu doar un Secretar General ci și comisarii principali. Helga Schmidt a reușit să fie candidatul agreeat de toată lumea pentru că la Serviciul European de Acțiune Externă a lucrat pe dosarul acordului nuclear cu Iranul și are atât încrederea Rusiei cât și a SUA. Comisar pentru minorități a devenit un kazah – Kairat Abdrakhmanov, un italian – Matteo Mecacci se va ocupa de drepturile omului iar o portugheză – Maria Teresa Ribeiro a devenit reprezentant special pentru libertatea presei. CU două femei în conducere, déjà reacțiile mai ales în Occident par a fi pozitive, inclusiv pentru că s-a realizat un echilibru de gen la vârful OSCE.

În acest moment OSCE este singura organizație de securitate în care sunt la un loc adversarii geopolitici cei mai relevanți pentru Europa : Rusia și Statele Unite. De altfel, în timpul reuniunii încheiate azi, nu au lipsit ciocnirile mai mult sau mai puțin directe între cele două state membre.

Pe de o parte, Rusia a blocat orice încercare a Ucrainei de a propune ca 1500 de ofiteri ai OSCE sa patruleze zona de conflict din estul țării iar SUA, prin secretarul adjuncnt de stat, Stephen Biegun, a acuzat foarte clar Rusia, în mesajul pentru consiliul de miniștri OSCE, de ”cele mai ieșite din comun încălcări ale suveranității și integrității teritoriale din zona OSCE, prin agresiunea continuă în Ucraina și ocuparea ilegală a Crimeei”.

Stephen Biegun a făcut și un appel ca Ucraina să rămână în topul agendei OSCE și a acuzat din nou Rusia argumentând că este inacceptabil faptul că misiunea specială de monitorizare a OSCE în zonele din Ucraina controlate de Rusia e zilnic hărțuită și restricționată.

România la OSCE

Inițial, și România a avut un candidat pentru postul de Secretar General al OSCE, în persoana lui Cristian Diaconescu, însă potrivit unor surse diplomatice, Rusia nu ar fi fost niciodată de accord ca la vârful OSCE să fie un roman, dat fiind că relațiile dintre Moscova și București nu sunt tocmai bune.

La Consiliul de miniștri OSCE, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a insistat pe angajamentul României față de apărarea și protejarea principiilor și valorilor Actului Final de la Helsinki și ale Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă, documente care stau la baza OSCE și a insistat pe rolul esențial al Organizației în soluționarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre.

România în mod constant susține soluționarea conflictului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în cadrul formatului 5+2, pe baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute și fără afectarea parcursului său european.

De altfel, Consiliului Ministerial, sub egida Președinției albaneze a OSCE, a aprobat o nouă  Declarație cu privire la procesul de negocieri în formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană. Cele 57 de state membre au reconfirmat importanța procesului de negocieri în formatul „5+2” ca mecanism unic de dialog pentru reglementarea cuprinzătoare și sustenabilă a conflictului transnistrean și au făcut apel ca părțile să organizeze cât mai curând, în anul 2021, o nouă rundă de negocieri.

Consiliul Ministerial OSCE are loc în fiecare an în luna decembrie și marchează finalul Președinției-în-Exercițiu deținută anual de câte un stat participant.

Anul viitor președinția va fi deținută de Suedia.

Anul acesta, pentru OSCE s-au împlinit 50 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki și 30 de ani de la adoptarea Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă.

# Carmen Gavrila este jurnalist Radio România, specializat în afaceri europene și externe, cu accent pe Orientul Mijlociu. A urmat Facultatea de Limbi Străine/ Persană-Engleză la Universitatea București. În 2013 a publicat volumul Revolta Orientului, la editura Polirom. În ultimii 16 ani a fost corespondent al Radio Romania în Orientul Mijlociu, în țări ca Iran, Liban, Egipt sau Afganistan.