ApărareIntelligenceIT&CȘtiri

Rusia: FSB l-a arestat pe un cercetător suspectat că ar fi divulgat informații secrete despre dezvoltarea avioanelor hipersonice

Serviciul federal rus de securitate (FSB) l-a arestat pe cercetătorul Anatoli Gubanov, care este acuzat de înaltă trădare, fiind suspectat că ar fi divulgat unor țări străine informații secrete despre dezvoltarea aeronavelor hipersonice , informează agenția Tass, citând o sursă din cadrul autorităților ruse.

O instanță de la Moscova a decis joi prelungirea mandatului de reținere pe numele lui Gubanov până pe 2 februarie 2021. În cazul în care va fi condamnat, omul de știință riscă până la 20 de ani de închisoare.

“Potrivit investigației, Gubanov a predat date secrete privind dezvoltarea aviației în străinătate”, a declarat sursa, fără a oferi alte detalii despre țările străine despre care se crede că ar fi implicate în acest caz, deoarece dosarul este strict secret.

Potrivit unei alte surse citate de Tass, Gubanov efectua cercetări în domeniul tehnologilor avansate de propulsie de mare viteză, pentru avioane supersonice, iar agenția Interfax a relatat că cercetătorul ar fi participat la conferințe și proiecte internaționale privind dezvoltarea de aeronave hipersonice propulsate de motoare cu hidrogen.

Presa rusă relatează că Gubanov era angajat la Institutul Central pentru Aerohidrodinamică (TsAGI) de la Moscova.

Agenția RIA Novosti relatează că omul de știință ar fi fost implicat și în proiectul internațional Hexafly-int (High-Speed Experimental Fly Vehicles – INTernational), o platformă multidisciplinară care își propune să permită dezvoltarea și testarea tehnologiilor necesare transportul civil la viteze hipersonice.

Proiectul este coordonat de Centrul European de Cercetări și Tehnologii Spațiale – Agenția Spațială Europeană, în parteneriat cu instituții științifice din țări UE (Franța, Italia, Marea Britanie, Belgia și Germania), cât și non-UE (Rusia și Australia). Pe lista partenerilor proiectului apare și TsAGI, instituția din Rusia unde lucra suspectul.

Dezvoltarea de arme hipersonice este o prioritate pentru Rusia, care la finalul anului trecut a anunțat că a devenit prima țară din lume care operaționalizează arme hipersonice, prin introducerea în serviciu activ a sistemului Avangard. Potrivit Moscovei, Avangard, ce poate fi echipată și cu ogive nucleare, ar fi atins viteza de 33.000 km/h, sau Mach 27 în timpul testelor.

Totodată, mai multe companii din întreaga lume încearcă să dezvolte avioane de pasageri care pot atinge viteze hispersonice, lucru care ar scurta dramatic durata zborurilor pe distanțe mari.