Bogdan Aurescu: România intenționează să înființeze și să găzduiască un Centru euro-atlantic în domeniul rezilienței
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat pe 1 decembrie, la reuniunea șefilor diplomației din statele NATO, că România intenționează să înființeze și să găzduiască un Centru euro-atlantic în domeniul rezilienței, o temă considerată prioritară pentru perioada următoare, se arată într-un comunicat al MAE.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat apreciere pentru activitatea Grupului și pentru raportul elaborat de acesta. A evidențiat că România va susține și se va implica activ în procesul de reflecție din cadrul Alianței – NATO 2030 – gestionat de Secretarul general și care va fi subsecvent activității Grupului de experți, menit să conducă la o veritabilă viziune strategică asupra profilului NATO.
Șeful diplomației române a evidențiat că o atenție specială trebuie acordată, în continuare, consolidării rolului NATO, reafirmării rolului central al legăturii transatlantice pe baza principiilor coeziunii, unității și solidarității aliate, precum și revitalizării parteneriatelor NATO, respectiv din perspectiva continuării politicii ușilor deschise.
Față de modificarea parametrilor mediului internațional de securitate de la adoptarea Conceptului Strategic al Alianței de la Lisabona (2010), a pledat pentru inițierea procesului de redactare a unui nou Concept Strategic al NATO.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a salutat accentul pus de raportul Grupului de experți pe importanța rezilienței Aliaților și a Alianței, NATO fiind în măsură să asigure cadrul necesar pentru facilitarea eforturilor naționale în acest sens. Astfel, a evidențiat că România este pregătită să sprijine activ eforturile pe acest palier. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a anunțat, în conformitate cu aprobarea Președintelui României și a Prim-ministrului, intenția României de a înființa și găzdui un Centru euro-atlantic în domeniul rezilienței, temă considerată prioritară pentru perioada următoare.
Comunicatul emis de MAE nu oferă mai multe detalii despre acest centru euro-atlantic.
Un alt subiect abordat în cadrul discuțiilor ministeriale a fost legat de relațiile cu Rusia, pe fondul asertivității sporite a acesteia în plan convențional și hibrid.
În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța continuării eforturilor de asigurare a descurajării și apărării aliate, prin implementarea deplină a măsurilor decise, precum și continuarea sprijinului necesar pentru partenerii din Vecinătatea Estică, pentru a susține consolidarea rezilienței acestora față de presiunile interne și externe cu care se confruntă. Totodată, a accentuat și argumentat asupra necesității ca tema conflictelor prelungite/înghețate din regiunea Mării Negre să beneficieze de atenție sporită pe agenda Alianței, acestea fiind utilizate pentru afectarea stabilității regionale și a securității euroatlantice.
În ceea ce privește Afganistanul, ministrul român de Externe a reiterat sprijinul pentru procesul de pace și speranța că un acord de pace va putea fi atins în curând. A exprimat îngrijorare cu privire la dezvoltările recente în plan securitar. Evidențiind că NATO reprezintă o ancoră de predictibilitate pentru această țară, a subliniat importanța unei coordonări strânse între aliați cu privire la viitorul prezenței militare aliate în Afganistan, apreciind că orice decizie pe subiect trebuie să țină cont de evoluțiile din teren, precum și ținând cont de responsabilitatea asigurării stabilității și securității în țară și în regiune.
Bogdan Aurescu participă în perioada 1-2 decembrie 2020, la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre NATO, care se desfășoară, în format videoconferință.