IntelligenceȘtiri

UPDATE: Statele Unite trimit drone MQ-9 Reaper în România, în cadrul unei misiuni de promovare a stabilității și securității în regiune / Comunicatul Forțelor Aeriene Române despre DACIAN REAPER -20

Dronă MQ-9 Repaer (airforcetimes.com)

# Cu o rază de acțiune de 1850 de kilometri, dronele MQ-9 Reaper de la Câmpia Turzii pot acoperi întreg bazinul Mării Negre.

Forțele aeriene americane vor trimite drone MQ-9 Reaper la baza 71 aeriană Câmpia Turzii din România, în cadrul unei misiuni ce are drept obiectiv să promoveze stabilitatea și securitatea în regiune și să consolideze relațiile cu aliații NATO și alți parteneri europeni.

”SUA și România au un parteneriat permanent pentru a gestiona chestiuni de securitate regională și globală. Pentru a promova aceste interese, Forțele Aeriene ale SUA în Europa, componenta aeriană a Comandamentului European al SUA, vor opera aeronave fără pilot MQ-9 Reaper de la Baza aeriană 71, Câmpia Turzii, România, ca expresie vizibilă a eforturilor americane de a spori stabilitatea regională și de a participa la diverse exerciții în regiune”, se arată într-un comunicat al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa și Africa.

Această misiune, începută din ianuarie 2020, este efectuată în completă coordonare cu Guvernul român. Este concepută pentru a promova stabilitatea și securitatea în regiune și pentru a consolida relațiile cu aliații NATO și alți parteneri europeni, se precizează în comunicat.

Dronă MQ-9 Reaper, o aeronavă fără pilot introdusă în serviciul Forțelor aeriene americane în 2007, a fost folosită în raiduri aeriene ce au vizat teroriști în țări ca Irak, Siria, Afganistan sau Yemen, iar recent a fost utilizată în misiunea de eliminarea a generalului iranian Qassem Soleimani.

În iulie 2019, Departamentul Apărării din SUA a transferat temporar mai multe drone militare de tip MQ-9 Reaper la Baza aeriană Câmpia Turzii, pe durata lucrărilor la pista Bazei Miroslawiec din Polonia.

Alte țări care au în dotare aeronave fără pilot MQ-9 Reaper sunt Franța, India, Italia, Olanda, Spania și Marea Britanie.

Drona MQ-9 Reaper, fabricată de General Atomics Aeronautical Systems, are o greutate maximă la decolare de 4,7 tone, inclusiv o încărcătură cu o greutate de 1,7 tone. Aeronava fără pilot are o viteză de croazieră de 370 de kilometri pe oră, însă poate atinge până la 482 de kilometri pe oră, potrivit site-ului GlobalSecurity.org.

Raza maximă de acțiune a dronei este de 1850 de kilometri și poate zbura până la o altitudine de 15.240 de metri.

MQ-9 Reaper poate fi echipat cu rachete AGM-114 Hellfire, posibil și noile rachete AGM-179 Joint-Air-to-Ground Missile (JAGM), bombe ghidate cu laser GBU-12 Paveway II și GBU-38 Joint Direct Attack Munitions (JDAMs).

#Comunicatul de joi, 23 ianuarie al Forțelor Aeriene Române

 ”Exercițiul comun româno-american DACIAN REAPER-20, organizat de comandamentul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii dislocate în Europa (COMUSAFE) și Forțele Aeriene Române, se desfășoară în perioada ianuarie-martie 2020 în Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.

Partea americană participă cu aeronave fără pilot de tip MQ-9 Reaper şi personalul de deservire aferent, alături de forţe şi mijloace aparţinând Bazei 71 Aeriană, care au rolul de asigurare a sprijinului tehnic, operațional și logistic în cadrul exercițiului.

Statele Unite ale Americii colaborează îndeaproape cu România pentru a consolida capacitățile de apărare colectivă și de securitate regională.

Exercițiul, planificat în cursul anului 2019, este o oportunitate de dezvoltare, testare și evaluare a capacității de luptă, activitățile de instruire în comun cu partenerul american reprezentând un element cheie în creșterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două părți.

Aeronava MQ-9 (nume de cod Predator B) este un vehicul aerian fără pilot (UAV) capabil să efectueze misiuni de zbor comandate de la distanță sau autonome, este dezvoltată de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), în principal pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite (USAF) .

USAF operează 195 de aeronave MQ-9 din septembrie 2016 și intenționează să le mențină în funcțiune până în 2030.”