Stoltenberg:”UE nu poate înlocui NATO”/ Carmen Gavrilă, jurnalist al RRA, pentru Umbrela Strategică
Carmen Gavrilă, jurnalist al RRA, a urmărit, pentru Umbrela Strategică. discursul secretarului general al NATO Jens Stoltenberg la Adunarea Parlamentară a NATO:
Domeniul cibernetic va fi parte obligatorie din orice potențial viitor conflict – a declarat astazi, Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg la Adunarea Parlamentară a NATO și a spus că deja Alianța a acționat în acest domeniu, în mod defensiv, împotriva organizației teroriste ISIS.
În ce privește colaborarea cu Uniunea Europeană, Jens Stoltenberg a explicat că Uniunea nu poate asigura apărarea Europei, mai ales că 80% din cheltuielile NATO de apărare sunt acoperite de țări aliate non-europene.
Secretarul General al NATO, Jens Stolteneberg a prezentat la Adunarea Parlamentară a NATO principalele ținte ale Strategiei 2030 care sunt în esență – menținerea unei Aliante puternice din punct de vedere militar, accentuarea dimensiunii politice a NATO și o abordare globală mai evidentă.
La strategie încă se lucreaza la nivel de experți, cu statele membre dar și în colaborare cu Adunarea Paralementară a NATO, care a trimis deja un raport de care, a spus Jens Stoltenberg, se ține cont în redactarea formei finale a documentului programatic, care urmează să fie adoptat la summitul liderilor de anul viitor.
Accentul pus tot mai des în mod public, de Secretarul General al NATO asupra unui mai mare rol global al Alianței, vine în contextul în care, pe agenda aliaților apare tot mai des China.
Jens Stoltenberg a declarat că China nu este un inamic al NATO însă creșterea ei nu doar economică ci și militară, provoacă o schimbare majoră în arhitectura globală de putere iar asta crește și presiunea asupra valorilor și modului de trai din spațiul NATO.
Până ar fi, dacă va fi, convinsă China să își asume responsabilitatea de actor global, de exemplu în ce privește armamentele nucleare, comunitatea aliată trebuie să aibă o abordare cu adevărat colectivă și să își crească rezistența la riscuri și vulnerabilități – așa numita ”reziliență”.
În contextul în care președintele american în funcție, Donald Trump, a anunțat că vrea retragerea parțială a trupelor americane din Afganistan, până la finalul mandatului său la Casa Albă, Secretarul general al NATO a declarat că Alianța are în acest moment două opțiuni de analizat: fie rămâne în Afganistan și plătește prețul presupus de asta, fie se retrage și riscă să piardă tot ce s-a obținut până acum la capitolul stabilizare în zonă.
Decizia urmează să fie analizată la ministeriala NATO din februarie anul viitor.
În acești termeni, nicio opțiune nu este bună, cu atât mai mult cu cât, Alianta privește cu îngrijorare spre Afganistan ca un posibil viitor teritoriu de acțiune pentru organizația teroristă ISIS. Jens Stoltenberg a explicat că, dacă aliații se decid, trebuie să plece din Afganistan așa cum au și venit, adică împreună și în mod coordonat.
Și tot legat de felul în care Alianța este afectată de orice mișcare a SUA, Jens Stoltenberg nu a vrut să comenteze ieșirea Washingtonului din tratatul ”Cer Deschis”. Însă, el a explicat că Rusia a impus aliaților restricții de zbor care încalcă tratatul și că în esență a ales să aplice selectiv acordul.
Secretarul general al NATO a insistat și pe nevoia de întărire a părții europene a Alianței și a atras atenția că majoritatea aliaților în continuare nu aplică ținta de 2% din PIB pentru apărare.
Jens Stoltenberg a spus că inițiativele din cadrul UE care țin de apărare sunt de salutat, dar orice întărire a aliaților europeni trebuie făcută într-un cadru NATO.
”Întărirea statelor europene din NATO nu poate avea loc în afara NATO, pentru că Alianța e cea care are principala responsabilitate a securității membrilor europeni. Uniunea nu poate apăra Europa, 80% din cheltuielile de apărare ale NATO sunt acoperite de aliați non-europeni, 3 grupuri de luptă din Estul Europeni, din totalul de 4, sunt conduse de aliați non-europeni – SUA, Canada și Marea Britanie. Susținem eforturile Uniunii în materie de apărare dar Uniunea nu poate înlocui NATO. Orice încercare de a slăbi legătura trans-atlantică, bineînțeles că va slăbi NATO, dacă Europa și America de Nord vor fi divizate. Iar asta ar diviza și Europa însăși, pentru că mulți aliați europeni vor avea nevoie atunci să facă înțelegeri bilaterale cu America de Nord. Eu cred în instituții multilaterale puternice și deci într-o Alianță puternică în care Europa și America sunt împreună” a declarat Jens Stoltenberg.
În ce privește problemele din interiorul NATO, de exemplu cele cauzate de Turcia și acțiunile ei agresive în Estul Mediteranei, Jens Stoltenberg a explicat că Ankara este un aliat important, de exemplu, în contraterorism dar și în ce privește găzduirea refugiaților sirieni și a pledat în favoarea ”instrumentului de dezamorsare a conflictelor” propus de NATO și care, a spus Stolteneberg, are cele mai mari șanse să prevină apariția de incidente care să agraveze și mai mult situația în zonă.