2020, anul recordului de pesimism pentru directorii generali de companii
Pesimismul directorilor generali față de evoluția economiei globale din acest an a atins un nivel record, potrivit raportului PwC CEO Global Survey, lansat în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.
Procentul celor care prevăd o încetinire a economiei globale este cel mai ridicat din anul
2012, de când întrebarea a fost inclusă în raport. Astfel, 53% estimează o scădere a ritmului de creștere economică față de 29% în 2019 și doar 5% în 2018.
În același timp, 22% dintre directorii generali anticipează o accelerare a ritmului de creștere economică în acest an, aproximativ jumătate față de anul trecut, când 42% își exprimau această opinie.
„Având în vedere incertitudinile privind tratatele comerciale, problemele geopolitice și lipsa unui acord cu privire la modul de abordare a schimbărilor climatice persistă, nu este surprinzătoare scăderea încrederii în creșterea economică deși amploarea schimbării de atitudine este neașteptat de mare “, a declarat Bob Moritz, Președintele rețelei PwC.
Pe regiuni, cei mai pesimiști sunt directorii din America de Nord, 63% estimând diminuarea ritmului de creștere economică globală, urmați de cei din Europa de Vest (59%) și Orientul Mijlociu (57%).
La polul opus, cei mai optimiști sunt directorii generali din Europa Centrală și de Est (ECE), unde 43% prevăd o scădere a ratei de creștere.
”Directorii generali din România sunt mai pesimiști decât omologii lor din Europa Centrală și de Est și chiar decât la nivel global. Pentru 2020, 57% cred că avansul economiei globale va încetini, față de 38% în 2019. Îngrijorările directorilor cu privire la o creștere a economiei mondiale mai lentă se reflectă și în opiniile despre evoluția companiilor pe care le conduc, fiind mai puțin încrezători în perspectivele de creștere din acest an, comparativ cu 2019”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner al PwC România.
Directorii generali sunt pesimiști față de perspectivele propriilor companii pentru 2020 și
la nivel global. Doar 27% spun că sunt foarte încrezători în creșterea propriei organizații în următoarele 12 luni, cel mai scăzut nivel începând din 2009.
În timp ce nivelul de încredere este, în general, în scădere în întreaga lume, există o mare
variație de la o țară la alta.
China și India prezintă cel mai ridicat nivel de încredere în rândul marilor economii de 45% și 40%, urmate de SUA (36%), Canada (27%) și Marea Britanie (26%). Germania (20%), Franța (18%) și Japonia (11%) au cei mai puțini directori generali foarte încrezători în creșterea veniturilor în 2020.