ApărareȘtiri

Uniunea Europeană înăsprește regulile privind exporturile de tehnologii de uz civil și militar

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns luni, după șase ani de negocieri, la un acord provizoriu pentru înăsprirea regulilor privind exportul de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare, atât civilă, cât și militară, în special instrumente de supraveghere cibernetică.

Articolele cu dublă utilizare sunt acele componente, instrumente, software și produse tehnologice care pot fi utilizate atât în ​​scopuri civile, cât și militare. Multe țări se folosesc de ambiguitatea legislației în acest domeniu pentru a autoriza vânzarea de bunuri care sunt utilizate în cele din urmă în domeniul militar, fără să fie nevoie să emită o licență de export armament, evitând astfel un proces de autorizare anevoios.

Noile reguli modifică legislația actuală, aflată în vigoare din 2009. Mai concret, în această categorie sunt incluse computere avansate, drone, anumite produse chimice, echipamente nucleare, tehnologii de telecomunicații.

„Noile reguli stabilesc un echilibru corect între consolidarea competitivității UE, asigurarea intereselor noastre în materie de a securitate și promovarea drepturilor omului. De asemenea, consolidăm abordarea noastră comună în cadrul UE. Oferind mai multe mijloace de cooperare între statele membre în ceea ce privește controlul exporturilor”, a declarat Peter Altmaier, ministrul german al Economiei, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

“În prezent, restricțiile la export se aplică pieselor aerospațiale, instrumentelor de navigație sau camioanelor. Acum aceste reguli se vor aplica și tehnologiilor de supraveghere cibernetică realizate în UE, care au fost în mod clar utilizate abuziv de regimuri autoritare pentru a spiona mișcările de opoziție, de exemplu în timpul primăverii arabe”, a declarat Bernd Lange (S&D), unul dintre negociatorii din partea Parlamentului European.

Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, responsabil pentru o economie în serviciul cetăţenilor şi comerţ, a salutat acest acord, care “poate avea un impact considerabil şi poate reprezenta un risc pentru securitatea națională şi internaţională, în timp ce tehnologiile cibernetice pot conduce la încălcări ale drepturilor omului”.

Pentru a intra în vigoare, noul regulament trebuie să fie adoptat oficial de Parlamentul European şi Consiliu.

Decizia UE vine în contextul în care anchete jurnalistice au arătat că diverse componente cu dublă utilizare fabricate în UE au fost exportate în țări terțe care le-au folosit pentru a echipa dispozitive militare.

De exemplu, în luna octombrie, Bombardier Recreational Products (BRP) a anunțat că a suspendat livrarea de motoare de aviație către țări în care nu este clar în ce scop vor fi folosite, după ce s-a descoperit că unele dintre motoare de aviație produse de subsidiara sa austriacă, Rotax, echipează dronele de atac Bayraktar TB2, de fabricație turcească, utilizate de Azerbaidjan în luptele din Nagorno-Karabakh.