Editorialist: Pentru a absolvi testul civilizației, americanii trebuie să învețe să aibă divergențe minunate
„Capacitatea noastră de a atinge unitatea în diversitate va fi frumusețea și testul civilizației noastre”, afirma Mahatma Gandhi, părintele independenței Indiei și al conceptului de rezistența nonviolentă, în urmă cu aproape un secol.
Acest test nu este nici nou, nici exclusiv american. Noutatea constă în intensitatea testului pe care SUA l-au experimentat din nou săptămâna aceasta, explică consultantul în leadership Timothy R. Clark, într-un editorial pentru Forbes USA.
În 1787, James Madison, unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite, amintea în eseul Federalist Paper 10 că „oamenii de stat luminați nu vor fi întotdeauna în frunte țării”. Aceasta nu a fost o estimare. A fost o profeție, subliniază editorialistul.
„Indiferent de cine câștigă președinția, ne vom așeza cu toții la un banchet al consecințelor noastre. Mulți dintre noi vor fi dezamăgiți de rezultat. Cei mai mulți dintre noi vor fi dezamăgiți că acest leu al democrației a produs un proces electoral atât de vulgar care doar a adâncit diviziunea culturală și partizanatul amar”, afirmă Timothy R. Clark, adăugând că, din păcate, candidații la președinție au modelat această interacțiunea umană destrămată, au normalizat folosirea invectivelor, umilirea publică, grosolănia și ostilitatea.
Însă, editorialistul, care amintește că lucrez cu directorii și echipele lor din întreaga lume, susține că sesizează „un model distinct și consecvent printre cei mai buni: ei știu cum să aibă dezacorduri minunate”. Potrivit lui Clark, astfel de lideri de companii „gestionează tensiunea și scot la lumină geniul colectiv al oamenilor și apoi susțin acel proces recursiv”.
„Strălucirea apare din abraziunea creativă și disidența constructivă, procese care se bazează pe o fricțiune intelectuală ridicată și o fricțiune socială scăzută. Gestionarea acestor două categorii de fricțiuni pentru a crea un ecosistem de colaborare se află în centrul inovației în afaceri. De asemenea, se află în centrul toleranței, libertății și democrației”, afirmă Clark.
În încheiere, editorialistul îl citează pe fostul președinte american Teddy Roosevelt, care afirma că „într-o republică, pentru a avea succes trebuie să învățăm să combinăm intensitatea convingerilor cu o toleranță largă pentru diferențele de convingeri”.