ApărareȘtiri

Administrația Trump ar fi aprobat vânzarea de avioane de vânătoare F-22 Raptor către Israel – presă

Avion F-22 (NORAD, Twitter)

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, le-ar fi declarat oficialilor israelieni că Administrația Trump a aprobat exportul de avioane de vânătoare de generația a cincea F-22 către Israel, după ce a Washingtonul a confirmat că plănuiește să vândă aparate multirol F-35 în Emiratele Arabe Unite, relatează publicațiile Times of Israel și Asharq Al-Awsat, citând surse de rang înalt de la Tel Aviv.

Oficialii israelieni au solicitat Statelor Unite să permită statului evreu să achiziționeze F-22 – unul dintre cele mai avansate avioane de vânătoare din lume – pentru a menține avantajul militar calitativ al Israelului în regiune.

Potrivit publicației Asharq Al-Awsat, Esper ar fi anunțat decizia Administrației Trump în cursul unei vizite la Ierusalim, care a avut loc joi.

De asemenea, Esper și omologul său israelian, Benny Gantz, au semnat săptămâna trecută la Washington un acord care reafirmă angajamentul american de a menține avantajul militar calitativ al Israelului, în contextul în care Statele Unite ar putea exporta aeronave multirol F-35 către Emiratele Arabe Unite sau alte state arabe din regiune.

În cazul în care această veste se confirmă, Israelul ar deveni singura puterea străină care operează F-22, însă nu este clar de unde vor proveni avioanele F-22 pentru Israel.

Cererile anterioare ale Israelului pentru F-22 au fost blocate din cauza amendamentului Obey din 1998, care a fost introdus ca urmare a informațiilor privind presupuse transferuri de tehnologie militară americană realizate de Israel cu destinația China.

Forbes USA menționează că este puțin probabil să nu se concretizeze, deoarece avioanele F-22 nu mai sunt în producție de aproape un deceniu, iar reluarea producției nu se poate face decât la costuri foarte mari.

Totodată, este puțin probabil ca Forțele Aeriene Americane să renunțe la avioane din propria flotă, având în vedere că deja dețin un număr relativ redus de astfel de aparate performante.

În acest moment, Statele Unite au la dispoziție doar 184 de avioane F-22, conform informațiilor furnizate de Forțele Aeriene.

Costul per aeronavă se ridică la aproximativ 143 milioane de dolari, iar producția de avioane F-22 a încetat în decembrie 2011, după ce Pentagonul a decis să se concentreze pe dezvoltarea programului F-35 Joint Strike Fighter.

Spre deosebire de F-35, exportat în mai multe țări aliate ale SUA, Congresul a refuzat să permită exportul de aparate F-22, considerând în acel moment că Rusia și China ar fi putut încerca să fure tehnologia avansată folosită de americani.

Având în vedere numărul limitat de aparate F-22, pierderea unei aeronave are un impact semnificativ pentru aviația SUA, mai ales că repornirea producției este exclusă întrucât ar fi prea costisitoare.

Lockheed Martin a construit un număr total de 195 de aparate F-22, costul cumulat fiind de 67 de miliarde de dolari, sumă care nu include însă costurile cu îmbunătățirile aduse după producția aparatelor. Patru avioane au fost pierdute în urma unor accidente – în 2004, 2009, 2010 și 2020, iar alte șase au fost retrase din uz din cauza epuizării resursei de zbor. Un Raptor, retras din uz, a fost revitalizat în 2017, la cererea Forțelor Aeriene ale SUA pentru a servi ca avion de testare.

Jurnaliștii de la Forbes comentează că Israelul are motive prea puțin convingătoare pentru a încerca să obțină cel mai performant avion de superioritate aeriană. Forțele Aeriene Israeliene (IAF) sunt deja de departe cele mai capabile din regiune și nu s-au confruntat cu o opoziție aeriană serioasă de la o bătălie aeriană deasupra Libanului, în iunie 1982, când, într-o singură zi, avioane F-15 și F-16 ale Israelului au doborât 76 de aeronave siriene de fabricație sovietică și au distrus un sistem de apărare aer-sol, fără a pierde vreun aparat.

Este adevărat că, de atunci, Egiptul și mai multe state arabe au achiziționat avioane avansate, precum Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Sukhoi Su-35 și F-15QA/SA. Dar IAF păstrează un imens avantaj calitativ, datorită pregătirii superioare, tacticii și experienței operaționale.

Israelul are, de asemenea, o industrie aerospațială militară națională care a furnizat continuu noi drone, rachete și sisteme aeriane avansate.