Moscova acuză Washingtonul că vrea să instige o „revoluție” în Republica Moldova
Serviciul de informații externe al Rusiei (SVR) au acuzat Statele Unite că încurajează declanșarea unei revoluții cu ocazia alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, programate pe 1 noiembrie, după modelul Belarusului și Kârgâzstanului, două state foste sovietice care în prezent se confruntă cu ample mișcări de protest, relatează Le Figaro.
Acuzațiile Moscovei vin la scurt timp după ce o investigație jurnalistică a arătat că Rusia este implicată activ în viața politică de la Chișinău.
„Statele Unite continuă fără nicio reținere să intervină în treburile interne ale țărilor prietene cu Moscova (…), astăzi vedem că americanii orchestrează un scenariu revoluționar pentru Moldova în noiembrie”, a declarat Serghei Narișkin, șeful serviciului de informații externe al Rusiei (SVR).
Alegerile prezidențiale din Moldova îl au ca principali candidați pe președintele în funcție, Igor Dodon, considerat pro-rus, și pe fosta șefă a guvernului moldoveam, Maia Sandu, considerat pro-europeană. Aceste două tabere au alternat la putere în ultimii ani și în ultimul deceniu, după unele alegeri au avut loc proteste majore.
Narișkin acuză Departamentul de Stat al SUA că încurajează opoziția față de Dodon să organizeze „acțiuni de protest în masă” după alegeri, iar ambasada SUA ar fi cerut forțelor de securitate să nu intervină împotriva manifestărilor.
În comunicatul său de presă, SVR susține că, deja, Statele Unite au încercat „să influențeze grosolan situația postelectorală din Belarus și Kârgâzstan”.
Preşedintele Aleksandr Lukaşenko din Belarus se confruntă după alegerile prezidenţiale din 9 august cu o mişcare de contestare fără precedent, pe fondul unor acuzaţii de fraude electorale şi de reprimare violentă a opoziţiei. Potrivit Minskului şi Moscovei, protestele sunt orchestrate de Occident.
Manifestaţii violente au forţat recent demisia preşedintelui prorus al Kârgâzstanului, Sooronbai Jeenbekov, după alegeri legislative discreditate de fraude electorale. Jeenbekov nu a acuzat forţele străine că s-ar afla în spatele înlăturării sale şi a cedat locul său unui politician naţionalist cu reputaţie discutabilă, Sadâr Japarov.
Pe de altă parte, ”Dossier Center” şi Rise Moldova au publicat o investigaţie jurnalistică care arată că în cadrul Administraţiei prezidenţială a Rusiei funcționează „departamentul moldovenesc” condus de colonelul Serviciului Federal de Securitate (fost KGB), Igor Maslov.
Ancheta arată că Moscova a primit, în repetate rânduri, de la politicienii din R. Moldova textele discursurilor lor ţinute pe platforme locale şi internaţionale. La rândul lor, subordonaţii lui Chernov şi Maslov editează uneori textele discursurilor partenerilor din R. Moldova şi le scriu rezumate pentru evenimente publice.
De asemenea, administraţia preşedintelui Federaţiei Ruse are timp să administreze conflicte: să se angajeze în PR negru al concurenţilor electorali ai Partidului Socialiştilor, precum şi să scrie şi să pregătească texte despre subiecte ce ţin de R. Moldova pentru Duma de Stat şi pentru deputaţii ruşi.
Mai mult, o echipă de „consultanţi politici” a venit la Chişinău şi s-a alăturat staff-ului politic al lui Igor Dodon. În investigaţie se spune că aceşti consultanţi activează la sediul central al PSRM şi chiar al Preşedinţiei. Jurnaliştii au făcut poze în timp ce Igor Dodon iese din sediul PSRM, iar la al doilea etaj, la balcon este unul dintre strategii de la Moscova, Iuri Gudilin şi socialistul Bogdan Ţîrdea. Într-o altă poză, Gudilin este lângă primarul Chişinăului, Ion Ceban.
Mai multe detalii AICI despre investigația RISE și ”Dossier Center”.