Administrația SUA intenționează să oprească un program pentru drone civile pe fondul temerilor privind spionajul chinez
Administrația de la Washington plănuiește să oprească în totalitate un un program pentru drone civile ca urmare a temerilor că aeronavele fără pilot, care sunt parțial fabricate în China, ar putea fi folosite de Beijing pentru spionaj, transmite Financial Times.
Departamentul de Interne al SUA analizează posibilitatea consemnării la sol a circa 1000 de drone, fabricate parțial în China, după ce Washingtonul a ajuns la concluzia că riscul ca aeronavele să fie folosite de Beijing pentru activități de spionaj este prea ridicat, au afirmat două surse citate de FT.
Potrivit surselor menționate, David Bernhardt, liderul Departamentului de Interne, nu a semnat încă decizia oficială, însă intenționează să consemneze la sol flota de drone, cu excepția situațiilor de urgență.
Compania chineză DJI, care a fabricat 121 din dronele din inventarul Departamentului de Interne, va fi probabil cea mai afectată de interdicția Administrației SUA, explică South China Morning Post.
Dronele companiei DJI – cel mai mare producător de aeronave fără pilot din lume – au fost interzise încă din 2017 de forțele militare americane.
„Îndemnăm factorii decizionali și părțile interesate din industrie să se reunească pentru a crea standarde clare care să ofere operatorilor comerciali și guvernamentali de drone asigurarea de care au nevoie pentru a evalua cu încredere tehnologia, indiferent de locul de fabricație”, se arată într-un comunicat al firmei DJI.
În ciuda problemelor de securitate, dronele DJI sunt încă folosite pe scară largă de agențiile guvernamentale, poliție și servicii de urgență din Sua. Până la opt din 10 drone utilizate în Statele Unite sunt fabricate de firma chineză, potrivit unui raport din 2017 realizat de Skylogic Research