ApărareȘtiri

Cooperarea în materie de ”investiții în achiziții” consolidează Parteneriatul strategic România-SUA / MApN

MApN

Cooperarea bilaterală ”pe linia investițiilor în domeniul achiziției de echipamente constituie un element ce consolidează Parteneriatul Strategic” cu SUA,  se spune într-un comunicat de vineri al MApN, ulterior semnării la Pentagon a documentului  „Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030” între România și SUA,.

„Acum câteva săptămâni, în România a fost recepționat primul sistem PATRIOT, țara noastră fiind primul stat din Flancul Estic care are în dotarea forțelor sale armate sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare. Alocarea a două procente din Produsul Intern Brut pentru apărare a oferit, începând cu 2017, predictibilitate politicii Armatei României de dotare cu tehnică modernă de luptă și ne-a permis să demarăm și să susținem programe credibile de înzestrare”, a menționat ministrul Apărării Nicolae Ciucă, citat în comunicat.

România sprijină puternic rotația militarilor SUA în regiunea Mării Negre. Înțelegem că un astfel de angajament presupune, pentru noi și pentru ceilalți aliați, generarea unor capacități adecvate”, a mai spus ministrul Ciucă.

El a ”accentuat”  faptul că ”intensificarea programului de exerciții desfășurate pe teritoriul României, în cadru aliat și bilateral cu forțele armate ale SUA, este parte a obiectivului general de consolidare a prezenței și vizibilității NATO pe flancul estic”.

Ministrul a subliniat ”preocuparea Armatei României pentru îmbunătățirea elementelor de mobilitate militară, dovadă fiind programele demarate deja pentru modernizarea infrastructurii bazelor militare de la Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii”.

Ministrul Apărării Nicolae  Ciucă, aflat în vizită oficială la Washington, și secretarul american al apărării, Mark T. Esper, au semnat joi, 8 octombrie, la Pentagon, „Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030”.