Moscova extinde lista europenilor considerați persona non grata pe teritoriul Rusiei
Moscova a anunțat miercuri că va extinde lista cetățenilor UE cărora le va fi refuzat accesul de pe teritoriul Rusiei, o mișcare prezentată ca răspuns la recentele acțiuni „ostile” ale liderilor europeni, informează Le Figaro.
“De mai multe ori, am avertizat Uniunea Europeană cu privire la caracterul distructiv al comportamentului lor”, a anunțat Ministerul Rus de Externe într-un comunicat, fără a oferi motivul precis al acestei decizii care, survine pe fondul criticilor europene privind presupusa otrăvire a liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi.
“Dacă UE continuă cu această abordare confruntaţională ne rezervăm dreptul de a lua măsurile adecvate”, se mai arată în comunicatul publicat de MAE rus.
💬 #Zakharova: The West has unleashed a massive misinformation campaign around @navalny, a Russian citizen. We believe rhetoric of this kind to be unacceptable. There was no and could not be any “Russian connection” in what had happened to #Navalny. pic.twitter.com/PhfI6oDSzP
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) September 23, 2020
Fără a stabili vreo legătură între aceste sancțiuni și cazul presupusei otrăviri, reprezentanta Ministerului rus al Apărării, Maria Zakharova, a denunțat “campania masivă de dezinformare în jurul cetățeanului rus Navalnîi, lansată de Occident”.
“Considerăm această retorică ca fiind inacceptabilă. Nu există dovezi împotriva Rusiei”, a completat Zakharova.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a vorbit recent despre posibilitatea unei “legi Navalnîi” care să ușureze impunerea de sancțiuni în cazul țărilor responsabile de încălcări ale dreptului omului. Mai multe țări UE au solicitat, de asemenea, Rusiei să lumină în acest caz, despre care oficialii europeni susțin că este o tentativă de asasinat, în timp ce Moscova susține nu există niciun indiciu că ar fi fost comisă o infracțiune.
Germania a anunțat la începutul lunii septembrie că identificat o substanță neurotoxică de tip Novichok care ar fi fost folosită pentru a-l otrăvi pe Navalnîi, însă acesta a supraviețuit.
Acestă substanță neurotoxică, dezvoltată în laboratoarele sovietice, a fost deja folosită împotriva fostului spion rus Sergei Skripal și a fiicei sale în 2018, în orașul Salisbury din Marea Britanie, conform autorităților britanice, caz care a provocat o criză diplomatică între Londra și Moscova.