ApărareȘtiri

Stoltenberg: NATO respectă decizia Serbiei de a achiziționa armament din China și Rusia – presă

Sursa: nato.int

NATO respectă decizia Serbiei de a cumpăra echipament militar din China și Rusia, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru publicația sârbească Kurir. SUA au avertizat în mai multe rânduri Belgradul că achiziția de armament din Rusia și China ar putea periclita eforturile Serbiei de aderare la Uniunea Europeană.

“Serbia este o țară suverană și respectăm pe deplin măsurile de securitate pe care le alege. Achizițiile în domeniul apărării sunt o decizie națională. Este important să fim atenți la costurile totale pentru întreaga durată de viață a acestor echipamente, deoarece acestea pot fi mari”, a afirmat secretarul general al NATO într-un interviu publicat sâmbătă.

Stoltenberg a subliniat că NATO și Serbia sunt parteneri apropiați și au dezvoltat deja legături de cooperare excelentă în domeniul apărării și securității, iar alianța transatlantică ajută armata sârbă să-și consolideze capacitățile, relatează portalul de știri SeeNews.

De asemenea, Stoltenberg a mai afirmat că este conștient că NATO reprezintă încă un subiect sensibil în Serbia, chiar și la două decenii după bombardamentul NATO asupra Serbiei.

“Sunt conștient de faptul că NATO este încă un subiect controversat în Serbia. Amintirile campaniei aeriene din 1999 sunt încă dureroase pentru mulți, în special pentru cei care și-au pierdut pe cei dragi. NATO a lansat operațiunea în 1999 pentru a preveni o catastrofă umanitară în Kosovo (…) Fiecare viață inocentă pierdută este o tragedie și regret profund. Mi-am exprimat condoleanțele familiilor și tuturor celor care și-au pierdut pe cei dragi de ambele părți ale conflictului. Nu trebuie să uităm niciodată trecutul, dar putem merge mai departe și asta fac NATO și Serbia cu acest parteneriat – privim spre un viitor mai bun”, a afirmat Stoltenberg.

În ceea ce privește relațiile dintre Serbia și Kosovo, oficialul NATO a subliniat că “atât Belgradul, cât și Pristina ar trebui să se asigure că nu apar tensiuni în regiune, să se abțină de la declarații sau acțiuni care ar putea duce la escaladare și să rămână concentrate pe progres, cu reforme și dialog”.

“Cred că viitorul întregii regiuni a Balcanilor de Vest se află în familia euro-atlantică”, a adăugat Stoltenberg.

Serbia, care pretinde că este neutră din punct de vedere militar, a achiziționat recent sisteme antiaeriene Pantsir-S1 din Rusia, care a furnizat Serbiei și avioane de vânătoare, elicoptere de atac și vehicule blindate. De asemenea, China, un alt aliat al Belgradului, a început să-i livreze drone militare.

Oficialii americani au menționat posibilitatea introducerii de sancțiuni împotriva Serbiei dacă continuă să achiziționeze armament din Rusia și China, în special arme care ar putea pune în pericol securitatea statelor NATO din zonă.

Înarmarea Serbiei cu armament din China și Rusia este privită cu îngrijorare în Occident și printre vecinii țării, existând temeri că ar putea conduce la izbucnirea unui nou conflict în Balcanii de Vest.

De asemenea, în luna iulie, președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat că Belgradul intenționează să să achiziționeze avioane de luptă din SUA sau Rusia, în contextul amplificării tensiunilor din Balcani.