Confuzie privind retragerea americană: Armata SUA anunță că se pregătește să părăsească Irakul, însă șeful Pentagonului infirmă informațiile în acest sens
Armata americană a informat, luni, Bagdadul că în perioada următoare urmează să-și repoziționeze forțele cu scopul retragerii din Irak, potrivit unei scrisori oficiale, care însă se pare că a fost trimisă din greșeală, transmite revista Le Point, citând agențiile internaționale de presă. Mark Esper, secretarul Apărării din SUA, a negat prompt că ar fi fost luată o astfel de decizie.
„Respectăm decizia voastră suverană, prin care se cere retragerea noastră”, se afirmă în scrisoarea oficială, semnată de generalul William H. Seely, comandantul operațiunilor militare americane din Irak, după ce Parlamentul de la Bagdad a cerut Guvernului să evacueze trupele străine din Irak după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani.
„Din respect pentru suveranitatea Republicii Irak și, așa cum a solicitat Parlamentul și prim-ministrul, coaliția [anti-ISIS] își va repoziționa forțele (…) pentru a se asigura că retragerea din Irak se va realiza în siguranță și eficient”, se mai afirmă în scrisoare.
Doi oficiali militari americani și irakieni au confirmat pentru Agence France-Presse autenticitatea scrisorii care poartă semnătura generalului William H. Seely.
Cu toate acestea, șeful Pentagonului a negat ulterior că Statele Unite ar fi luat o decizie în acest sens
„Nu a fost luată nicio decizie de a părăsi Irakul. Punct”, a declarat Esper.
Generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme din SUA, a clarificat ulterior situația, explicând că scrisoarea a fost trimisă din greșeală.
„A fost un proiect [de scrisoare] nesemnat”, trimis unor lideri militari irakieni, deoarece mișcările trupelor americane din Irak s-au intensificat în ultimele zile, a declarat generalul Milley. „A fost o greșeală făcută cu bună credință”.
În Irak sunt prezenți în acest moment aproximativ 5.200 de militari americani, la care se adaugă alte câteva sute, care au fost dislocați săptămâna trecută pentru a spori securitatea Ambasadei SUA de la Bagdad.
Pe data de 5 ianuarie, la îndemnul premierului Adel Abdul Mahdi, Parlamentul irakian a votat o rezoluție prin care se solicită Guvernului de la Bagdad să expulzeze personalul militar străin din țară, în contextul intensificării tensiunilor dintre Washington și Teheran, după uciderea generalului iranian Qassema Soleimani pe teritoriul irakian.