ApărareIntelligenceȘtiri

Donald Trump: Uciderea generalului iranian Qassem Soleimani la Bagdad a avut rolul de a „opri un război”

Președintele american Donald Trump a declarat că decizia de a ordona atacul aerian care l-a vizat pe influentul general iranian Qassem Soleimani a fost luată “pentru a opri un război, nu cu scopul de a provoca un război”, conform agenției DPA.

„Am acționat pentru a opri un război. Nu am acționat cu scopul de a provoca un război”, a declarat Trump în timpul unei conferințe de presă la Miami, Florida. „Nu dorim o schimbare de regim în Iran”, a declarat președintele, adăugând că este „pregătit să acționeze în orice mod este necesar” la acțiunile adversarilor, în special la cele ale Iranului.

În atacul aerian au fost uciși Qassem Soleimani, comandantul unității iraniene de elită Forța Quds, și Abu Mahdi al-Muhandis, adjunctul comandantului organizației paramilitare irakiene Comitetul de Mobilizare Populară (Al-Hashd Al-Sha’abi).

Soleimani era considerat unul din cei mai importanți lideri ai forțelor armate ale Iranului, și o persoană cu influență în Irak, Siria și alte zone ale Orientului Mijlociu.

„Soleimani punea la cale atacuri împotriva cetățenilor americani, dar am pus definitiv capăt atrocităților sale. Lunga lui serie de crime s-a sfârșit”, a declarat Trump, adăugând că Soleimani este responsabil de moartea „câtorva mii” de persoane inocente.

Președintele Trump a mai declarat că Administrația SUA este dedicată „păcii și armoniei”.

Uciderea lui Soleimani a dus la escaladarea tensiunilor din întreaga regiune. Teheranul a promis că se va răzbuna pentru acest atac; Ayatollahul Ali Khamenei a amenințat SUA cu „represalii severe”, iar Consiliul de Securitate al Iranului, întrunit într-o ședință de urgență, a declarat că atacul reprezintă „cea mai gravă eroare strategică a SUA în zonă”, adăugând că Iranul își va lua revanșa “la momentul potrivit, în locul potrivit”, fără a oferi alte detalii despre intențiile sale.

Vineri, după eliminarea generalului iranian, secretarul de Stat al SUA, Michael Pompeo, a discutat telefonic cu omologii săi din mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, Germania, Rusia și China, pentru a reafirma angajamentul Washingtonului pentru „detensionare” situației din regiune.

Reacțiile politicienilor americani au fost împărțite; o parte a republicanilor a lăudat decizia lui Trump, în timp ce unii democrați au ridicat problema legalității și a consecințelor atacului.

Republicanul Mitch McConnell, liderul majorității din Senat, i-a îndemnat pe democrați să se pronunțe doar după ce vor fi puși la curent de către reprezentanții Administrației de la Casa Albă.

Chuck Schumer, liderul democraților din Senat, a declarat că „nimeni nu ar trebui să verse lacrimi după Soleimani, dar Administrația ar fi trebuit să se consulte cu Congresul“, adăugând că Trump are nevoie de aprobarea Congresului în cazul unei suplimentări semnificative a forțelor militare desfășurate în regiunea Orientului Mijlociu.

Pentagonul a confirmat că va trimite în Kuweit efective suplimentare din cadrul Diviziei 82 Aeropurtată, ca reacție la amplificarea amenințărilor îndreptate împotriva instalațiilor și personalului american. Conform postului de televiziune CNN, aproximativ 3000 de militari vor fi dislocați în zonă, pe lângă cei 750 de militari deja prezenți acolo, trimiși după ce Ambasada SUA din Bagdad a fost atacată de protestatari pro-iranieni.