Riposta Iranului: Asasinări VIP sau atacuri cibernetice?
Iranul are la dispoziție o serie de opțiuni de ripostă la asasinarea de către Washington a generalului Qassem Soleimani, printre care atentate vizând personalul militar și civil american din Orientul Mijlociu; atacarea navelor SUA din Golful Persic; o ofensivă cibernetică împotriva Statelor Unite; și chiar o tentativă de asasinare a unui ofițer american de rang înalt, susține amiralul în retragere James Stavridis, fost comandant suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) în cadrul NATO.
„Având în vedere rolul lui Soleimani ca lider al forțelor armate iraniene și aspirațiile sale politice semnificative, mullahii din Iran se vor simți obligați să reacționeze în mod semnificativ”, afirmă amiralul american, citat de revista Time.
Gama lor de opțiuni în Orientul Mijlociu este cuprinzătoare, iar cea mai evidentă alegere ar fi să comită atacuri directe asupra personalului american din Afganistan (unde iranienii se bucură de o mare influență), în Irak, în Siria sau Arabia Saudită. Acest lucru ar putea fi realizat cu dispozitive explozive improvizate, rachete de croazieră sau în urma unor operațiuni ale forțelor speciale iraniene, explică Stavridis.
Fostul lider NATO mai afirmă că Iranul ar putea comite agresiuni în zona Golfului Persic – fie atacând nave militare americane, folosind submarine diesel, rachete de croazieră sau „atacuri de saturare” utilizând un număr mare de ambarcațiuni de dimensiuni reduse; fie blocând Strâmtoarea Ormuz, o zonă strategică pentru tranzitul petrolului.
De asemenea, Iranul poate iniția acțiuni ofensive împotriva aliaților Washingtonului: dezlănțuind mișcarea libaneză Hezbollah împotriva Libanului; atacând instalațiile petroliere din Arabia Saudită; ori sechestrând un nou tanc petrolier britanic sau al unei alte țări aliate cu SUA.
Mai mult, liderii de la Teheran pot alege și opțiuni mai puțin convenționale, precum asasinarea unui diplomat sau a unui ofițer militar american de rang înalt, susținând că reacționează proporțional, avertizează fostul lider NATO
Totodată, Stavridis susține că iranienii, aproape sigur, vor încerca să utilizeze capacitatea cibernetică ofensivă pentru a lovi sistemul militar de comandă și controlul al SUA, să distrugă sau să manipuleze date cheie din sectorul financiar american, să provoace haos în infrastructura de transport sau rețeaua electrică a Statelor Unite.
Amiralul conchide că Teheranul, probabil, „va alege o combinație dintre aceste opțiuni, toate concepute pentru a-i lăsa președintelui Trump o gamă de alegeri greșite” – fie va trebui să întreprindă noi acțiuni militare, împingând Statele Unite într-un alt „război fără sfârșit” pe care a promis că îl va încheia, fie va părea slab în fața Iranului dacă nu reacționează la represalii.
Generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds, unitatea de elită a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, a fost ucis pe 3 ianuarie în urma unui raid aerian american la aeroportul din Bagdad.
Ayatullahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a promis că regimul de la Teheran va răzbuna asasinarea „martirului” general Qassem Soleimani.