Diaconescu:Un militar ca titular al portofoliului Apărării este semnal problematic și de ”neputiință” politică
Un militar ca deținător al portofoliului Apărării într-un stat membru al UE și NATO este un ”semnal” problematic și de ”neputință”, care duce la analogii cu state autoritare, precum Rusia și China, a spus, la Umbrela Strategică Focus, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.
”Nicio discuție privind calitățile domnului general Ciucă, l-am cunoscut , este un om excepțional. Dar, ca și semnal, într-adevăr reprezintă o problemă , pentru că, în ceea ce privește controlul civil al forțelor armate – unul din principalele subiecte de dezbatere , mai ales cu statele ieșite din comunism , încă din perioada de preaderare la NATO – chestiunea a rămas, cel puțin din punctul de vedere al partenerilor noștri, clarificată”, a spus Diaconescu, întrebat dacă este normal ca în viitorul guvern tot un militar să fie titular al Ministerului Apărării Naționale.
Diaconescu a mai comentat că „este greu de înțeles cum nu găsești la nivel politic – fiind vorba de un ministru – o persoană , personalitate capabilă să gestioneze interesele Ministerului Apărării. Practic , acest lucru îl arăți: sunt nevoit să am un general , pentru că nimeni din partidele politice nu este capabil, civil fiind să conducă o astfel de instituție”.
”Văd că cel puțin trei sferturi din diplomele sau acreditările universitare pe care le-au diverși parlamentari sau diverși politicieni se învârt în jurul unor academii sau instituții de securitate , de apărare. Există o apetență din acest punct de vedere și un interes Dar atunci când trebuie să li se încredințeze un mandat complicat și semnificativ , sunt lipsă la apel acești politicieni”, a mai spus Diaconescu, care este și prim-vicepreședinte al PMP.
El a amintit exemplele Germaniei și Franței, care ”au la conducerea ministerului Apărării câte o doamnă , nu numai un politician”, ceea ce semnifică ”un anume tip de atitudine care în mod natural reflectă o viziune mult mai modernă.”
”A te întoarce la un militar – tot respectul pentru persoană, discutăm de un principiu – dă un anume tip de semnal de neputință și fără să vrem , dar se întâmplă acest lucru, se fac analogii cu alte state , autoritare multe dintre ele, în care, într-adevăr , întotdeauna conducerea Ministerului Apărării Naționale este în mâinile unui general. Se întâmplă în China, Federația Rusă ”, a mai spus, la Umbrela Strategică Focus, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.