Critici acerbe, laude și profeții funeste – reacțiile internaționale la asasinarea generalului Qassem Soleimani
Atacului aerian american care l-a vizat pe generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds, unitatea de elită a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, a stârnit reacții dintre cele mai diverse, acțiunea Administrației Trump fiind catalogată drept o „un act de terorism” sau „o escaladare nesăbuită”, dar și salutată de numeroși lideri.
Președintele Donald Trump a dat ordinul de lansare a atacului aerian american, comis vineri la Bagdad, care l-a vizat pe generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds, unitatea de elită a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, o acțiune ce riscă să sporească volatilitatea situației din Orientul Mijlociu.
Iranul promite să răzbune asasinarea „martirului” Soleimani
Liderii de la Teheran au condamnat dur asasinatul, calificandu-l drept un „act de terorism” și a promis că se va răzbuna.
Liderul Suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat că Soleimani este un „martir” și s-a angajat să „răzbune” moartea generalului.
„O răzbunare implacabilă îi aşteaptă pe criminalii care şi-au murdărit mâinile cu sângele lui”, a amenințat Liderul Suprem al Iranului.
Președintele Hassan Rouhani a avertizat că „martiriul lui Soleimani va face Iranul și mai hotărât să reziste expansionismului american”.
Șeful diplomației de la Teheran a catalogat acțiunea SUA drept un „un act de terorism” și „o escaladare nesăbuită”, care va uni poporul iranian.
Potrivit unor analiști, Iranul ar putea interpreta asasinarea generalului drept o veritabilă declarație de război, transmite postul de televiziune Euronews.
Reacții motivate de apartenența politică în SUA
Reacțiile la Washington privind acțiunea Administrației Trump au fost diverse, în general fiind influențate de apartenența politică a comentatorilor.
Trump nu a făcut încă vreo declarație oficială privind eliminarea generalului iranian, ci doar a postat pe platforma Twitter o imaginea cu un drapel american.
Republicanii au salutat decizia lui Trump de a ordona asasinarea lui Soleimani, catalogat drept un „terorist depravat” sau „arhitectul regimului iranian de teroare”.
Avocatul personal al lui Trump, Rudy Giuliani, a declarat că șeful de la Casa Albă „a acționat imediat pentru a-i proteja pe americani”, numindu-l pe Soleimani un „ucigaș în masă”.
Senatorul republican Marco Rubio a lăudat „acțiunile defensive” ale Statelor Unite și a afirmat că este vina Iranului pentru escaladarea situației.
La rândul său, republicanul Mitt Romney l-a numit pe Soleimani un „terorist depravat” și a felicitat forțele americane care au îndeplinit cu succes misiunea de asasinare a generalului iranian.
Lindsey Graham liderul majorității republicane din Senat i-a mulțumit lui Trump „pentru că apărat America”, iar secretarul de Stat de la Washington, Michael Pompeo, susține că „irakienii dansează pe străzi pentru libertate; recunoscători că generalul Soleimani nu mai este”.
Pe de altă parte, opoziția democrată, deși nu a contestat că Soleimani era un inamic al SUA, a avertizat că acțiunea Administrației Trump ar putea avea consecințe grave.
Fostul vicepreședinte american Joe Biden, probabil reprezentantul democraților în cursa prezidențială din 2020, a afirmat că Soleimani „a meritat să fie pedepsit pentru crimele sale la adresa trupelor americane și a miilor de inocenți în toată regiunea”.
Cu toate acestea, acțiunea militară împotriva reprezintă „o escaladare uriașă” a tensiunilor, care va încuraja „aproape sigur” atacurile iraniene împotriva SUA, în loc să descurajeze această posibilitate, a avertizat Biden. Trump „a aruncat, practic, un baton de dinamită într-un butoi cu pulbere”.
Președintele Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a denunțat o „escaladare periculoasă a violenței”.
„America – și lumea – nu își pot permite o escaladare a tensiunilor care ajunge la un punct fără întoarcere”, a completat Pelosi, adăugând că Trump a luat această decizie fără a consulta Congresul SUA.
(https://www.businessinsider.com/lawmaker-reactions-us-responsibility-for-airstrike-iran-qassem-soleimani-2020-1)
Irakul avertizează asupra riscului declanșării unui conflict devastator
Adil Abdul-Mahdi, Prim-ministrul de la Bagdad, a declarat că atacul aerian american reprezintă o „încălcare flagrantă” a acordurilor de securitate între cele două țări, și a avertizat că acțiunea unilaterală a Washingtonului „va provoca un război devastator în Irak”.
China a lansat un apel la calm și reținere, adresat „în special Statelor Unite”
China a îndemnat la calm, „în special Statele Unite”, pentru a evita escaladarea crizei.
„Solicităm părților relevante, în special Statele Unite, să rămână calme și să exercite reținere pentru a evita amplificarea tensiunilor”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing.
Rusia a criticat dur „aventurismul” SUA și a transmis condoleanțe Iranului
Moscova a avertizat vineri că asasinarea de către SUA a generalului iranian Qasem Soleimani în Irak va spori tensiunile în Orientul Mijlociu, informează agenția de presă Tass.
„Uciderea lui Soleimani …. a fost o dovadă de aventurism care va spori tensiunile în toată regiunea”, a comunicat ministerul de externe de la Moscova.
„Soleimani a servit cauza protejării intereselor naționale ale Iranului cu devotament. Transmitem sincere condoleanțe poporului iranian”, a adăugat MAE rus.