ApărareȘtiri

Klaus Iohannis: Regiunea Mării Negre, o zonă de interes strategic pentru România, care trebuie să fie un spațiu sigur și predictibil

Regiunea Mării Negre este o zonă de interes strategic nu doar pentru România, ci și pentru NATO și Uniunea Europeană și din acest motiv trebuie să fie un spațiu sigur și predictibil, aspecte esențiale pentru securitatea națională și pentru cea europeană și transatlantică, a declarat președintele Klaus Iohannis în cadrul alocuțiunii sale cu prilejul Zilei Marinei Române.

“Evoluțiile din vecinătatea noastră estică și poziționarea la frontiera externă a Uniunii Europene și a NATO reclamă asumarea de către țara noastră a unui profil mai activ din punct de vedere politic, diplomatic și economic, în procesul de consolidare a securității regionale”, a afirmat liderul de la Cotroceni, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

“Statutul României de vector de stabilitate și furnizor de securitate regională, care este deja o realitate, va continua să fie valorificat prin aplicarea consecventă a liniilor de politică externă asumate în ultimii ani”.

“Regiunea Mării Negre este o zonă de interes strategic nu numai pentru România, ci și pentru NATO și Uniunea Europeană. De aceea, trebuie să fie un spațiu sigur și predictibil, aspecte esențiale pentru securitatea națională și pentru cea europeană și transatlantică”, a subliniat șeful statului.

Președintele a vorbit în cadrul discursului său și despre eforturile de modernizare a Armatei Române, inclusiv a Forțelor Navale, și a adăugat că aceste eforturi au rolul și de a revigora industria de apărare din țara noastră.

“Alocarea, începând cu anul 2017, a 2% din Produsul Intern Brut pentru bugetul Apărării și garanția acordării acestor resurse pe termen lung au creat condițiile necesare pentru modernizarea înzestrării Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, ceea ce constituie și un impuls necesar revigorării industriei naționale de apărare. Prin programe multianuale coerente, vom oferi industriei românești șanse de relansare”, a explicat Iohannis.

“Forţele Navale Române, de la a căror înfiinţare se împlinesc anul acesta 160 de ani, sunt parte importantă a Armatei României, acţionează alături de camarazii lor din NATO pentru ca mările şi oceanele să fie mai sigure. Dar misiunile Forţelor Navale nu pot fi îndeplinite doar prin abnegaţia şi implicarea marinarilor, fiind necesare echipamente performante cu care să-şi realizeze sarcinile încredinţate, la cele mai înalte standarde”, a mai spus liderul de la Cotroceni.

La finalul alocuțiunii sale, șeful statului i-a elogiat pe marinaii români pentru patriotismul și profesionalismul de care dau dovadă.

“Dragi marinari (…) Vă mulțumesc pentru patriotismul și profesionalismul vostru, precum și pentru modul în care vă îndepliniți misiunile, promovând astfel, peste mări și țări, prin conduita voastră, valorile și spiritul românești”.