ApărareIntelligenceȘtiri

Povestea anului 2019, spusă de Umbrela Strategică: Multe speranțe, dar puține rezultate în privința crizei nord-coreene -4

Sursa: nationalinterest.org

Surprinzătoarea detensionare a situaţiei din Peninsula Coreea în 2018 a generat speranțe că evoluțiile pozitive vor continua și anul acesta, însă dosarul nord-coreean a luat în 2019 o turnură îngrijorătoare.

În urma summitului eșuat din Vietnam, din februarie, unde a avut loc a doua întrevedere între Trump și Kim Jong Un, Phenianul a început treptat să adopte din nou o poziție mai ostilă față de Washington și Seul, pe fondul lipsei progresului în tratativele cu Statele Unite privind denuclearizarea în schimbul anulării unora din sancțiunile ce vizează Coreea de Nord.

La câteva săptămâni după eșecul de la Hanoi, Coreea de Nord a început să testeze din nou rachete și a continuat să lansările pe tot parcursul acestui an.

Deși Trump a încercat să minimalizeze importanța acestor teste cu rachete cu raze scurte de acțiune, însă tratativele nu au au mai înregistrat progrese, nici chiar după o a treia întâlnire Trump-Kim în zona demilitarizată din Coreea, pe 30 iunie.

Rundele ulterioare de discuții între oficiali americani și nord-coreeni s-au blocat în jurul chestiunii sancțiunilor; Coreea de Nord părând să nu fie dispusă să renunţe la programele de înarmare atomică şi balistică, iar Statele Unite refuzând să facă concesii privind sancțiunile.

În ultimele luni, regimul din Coreea de Nord a testat mai multe rachete și a început să folosească o retorică mai dură față de Washington.

Mai mult, Coreea de Nord a amenințat, în mod criptic, că va trimite Statelor Unite un „cadou de Crăciun” în cazul în care tratativele nu dau roade până la sfârșitul acestui an, dar momentan acest lucru nu s-a întâmplat.

Jeffrey Lewis, profesor la Institutul Middlebury de Studii Internaționale din Monterey, California, a afirmat că fotografiile din satelit și numeroasele teste – multe dintre ele anunțate public și fotografiate – au arătat în mod repetat că „instalațiile nucleare și de rachete din Coreea de Nord au funcționat în timpul moratoriului” privind testele balistice și atomice, proclamat de Kim Jong Un, la finalului lui 2017.

Anul 2020 se anunță unul foarte tensionat în Peninsula Coreea, existând riscul ca situația din regiune să revină la nivelul anului 2017, perioadă marcată de ameninţări şi declaraţii belicoase reciproce şi numeroase teste balistice şi atomice.