Premierul R.Moldova: Gazoductul Iași-Chișinău va fi funcțional începând cu 31 iulie
Gazoductul Iași-Chișinău, prin care Republica Moldova va putea importa gaz din România, va fi funcțional începând cu 31 iulie, a declarat premierul moldovean Ion Chicu, care a precizat că acesta este un moment foarte important pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.
“Gazoductul Iași-Chișinău va fi funcțional începând cu 31 iulie, așa ne-au asigurat colegii din România. Deci, tehnic el deja va funcționa. Așteptăm un pic să se mai limpezească lucrurile cu pandemia și poate îl vom da în exploatare așa, oficial, frumos, cu participarea, sper eu, a șefilor de guvern din România și de la Chișinău. Or, este un moment foarte important, mai ales în ceea ce privește securitatea energetică a Republicii Moldova”, a declarat premierul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova.
“Noi pentru prima dată vom avea o alternativă reală de aprovizionare a țării cu gaze naturale, deși capacitatea acestui gazoduct nu este suficientă pentru a aproviziona toată țara, dar noi am trecut de câteva ori prin momente de criză la 1 ianuarie când doi parteneri de-ai noștri nu se înțelegeau și noi nu aveam gaz. Iată, pentru asemenea cazuri, acest gazoduct va însemna foarte, foarte mult”, a completat liderul Guvernului de la Chișinău.
“Eu vreau să mulțumesc tuturor celor care au muncit pentru acest gazoduct, în primul rând, părții române că a investit atât și, în sfârșit, acest element de infrastructură energetică este funcțional”, a completat Chicu.
Deși funcțional, gazoductul va fi probabil dat în exploatare mai târziu, a explicat premierul moldovean, care a precizat că țara sa va procura gaz prin această magistrală doar dacă oferta va fi mai convenabilă decât cea a companiei ruse Gazprom.
“Bineînțeles este dat în exploatare acest gazoduct, trebuie să fie umplut tehnic cu gaz, pentru ca să vedem dacă este funcțional și mai departe, iarăși, Moldova-Gaz, care este distribuitor, va procura gaz, reieșind din ofertele cele mai convenabile, așa e pe piață, dar este absolut clar că, atunci când ai mai multe posibilități tehnice de a importa gazul, atunci și operatorii, ofertanții iau în considerare situația de pe piață, dar când este un monopolist, bineînțeles, situația aste alta. Deci, de când și cum vom procura gaz prin această magistrală depinde de ofertă”, a afirmat liderul de la Chișinău.
“Dacă oferta pentru gaz va fi una convenabilă pentru Republica Moldova, bineînțeles se va utiliza și acest gazoduct. Este similar cu energia electrică. Dacă vom avea diferență de preț în detrimentul consumatorilor din Republica Moldova, atunci va fi utilizat traseul tradițional sau furnizorul tradițional”, a subliniat premierul.
“Republica Moldova are contract anual cu Gazprom, care se calculează conform unei formule. Contractul acesta mi se pare că-i de prin 2008-2009 și tot a fost extins. Deci, noi procurăm gazele în urma unui contract care a fost extins în decembrie 2019. (…) Contractul a fost extins pe un an. Bineînțeles în partea a doua a anului, spre toamnă o să începem renegocierea, fie un contract nou, fie extinderea acestui contract”, a explicat șeful Guvernului de la Chișinău.