Europa nu are nevoie de ”un joc cu sumă nulă” cu SUA, în care să marcheze în poarta lor – Nicolae Ștefănuță (Renew Europe)
Europa nu are nevoie de ”un joc cu sumă nulă” cu SUA, în care să marcheze ”un gol ”în poarta” Statelor Unite, în condițiile unei lumi ”complicate”, a spus, la Umbrela Strategică Focus, eurodeputatul Nicolae Ștefănuță (Renew Europe /USR), vicepreședinte al Delegației pentru relația cu SUA (D-US) a Parlamentului European.
”Sunt foarte mulți politicieni care așteaptă să le arate americanilor ce puternici suntem noi, să demonstreze nu știu ce. Eu nu vreau să arăt americanilor nimic. Eu consider că americanii sunt aliații noștri, că trebuie să ne tratăm cu respect unii pe alții și că lumea asta este așa complicată, încât nu ne trebuie acum un joc cu sumă nulă, în care să marcăm un gol în poarta americanilor”, a spus eurodeputatul Renew Europe, care este și vicepreședinte al USR.
Vorbind în contextul acțiunii de retragere a militarilor americani din Germania, Ștefănuță a spus că importantă este existența unor ”piloni ficși” ai prezenței militare americane în Europa, dar și că europenii, inclusiv România, trebuie să ”lucreze în propria curte”, mai ales pentru asigurarea infrastructurii care să permită o mobilitate militară ridicată.
”Pentru mine este important este să avem niște piloni ficși ai prezenței militare americane în Europa (…) Dincolo de prezența fizică permanentă, sunt împortanți și pașii pe care noi îi facem în cadrul UE . Luând în calcul un scenariu de agresiune ne trebuie o lună să ajungem cu militari de la Constanța până la Riga. O lună în istoria modernă a războiului este o eternitate. (…) Trebuie să lucrăm în propria noastră curte, să ne putem mișca mult mai ușor pe teritoriul european”, a comentat eurodeputatul Renew Europe.
În privința priorităților Delegației pentru relația cu SUA, Nicolae Ștefănuță a menționat necesitatea acoperirii rapide a vidului de reglementare în materie de schimburi de date printr-un acord Europa-SUA : ”Schimbul de date nu e doar ce puneți dvs pe Facebook și ajunge la compania Facebook sau nu. Schimbul de date înseamnă o întreagă parte a economiei moderne și trebuie reglementat cât mai repede, pentru că nu putem trăi cu un vid (…) este bine că drepturile și datele personale ale europenilor sunt apărate (în justiție) însă nu putem trăi într-un vid , fără un acord pentru schimbul modern de date între cele două continente” .
El s-a referit și la următorul ciclu politic din România, care va începe după alegerile locale și parlamentare, în raport cu noul ciclu financiar european.
”Alegerile le consider necesare pentru că intrăm într-un nou ciclu financiar european . Vor exista milarde bune , care vor trebui manageriate cât mai bine de către politicienii români. Cred că va fi unul din ultimele trenuri pe care România le are. Și atunci o nouă clasă politică este necesară, ca să absorbim odată acei bani de care tot vorbim și românii chiar să simtă schimbarea în bunăstarea lor . De asta va depinde și cum vor arăta primăriile, și cum va arăta guvernul constituit în urma alegerilor parlamentare . Pentru mine, este un pariu pe care România îl poate pune cu ea însăși: dacă își oferă un guvern și niște primari în stare să atragă fondurile europene”, a mai spus la Umbrela Strategică Focus, eurodeputatul Nicolae Ștefănuță (Renew Europe/USR), vicepreședinte al Delegației pentru relația cu SUA a Parlamentului European.
- Principalele remarci ale eurodeputatului Nicolae Ștefănuță făcute la Umbrela Strategică Focus:
Președinția germană a Consiliului UE / Asigură un leadership efectiv
-Am avut un dialog foarte interesant cu ministrul de Externe Heiko Maas exact pe temele strategice ale Germaniei.
– Este un moment bun pentru ca Germania (…) să aibă această președinție rotativă. Pentru că ne trebuie un leadership efectiv. Nu ne trebuie cel mai mic numitor comun, ne trebuie cel mai mare numitor comun. Germania este în stare să îl obțină în câteva dosare esențiale (…) Germania poate scoate un compromis pe bugetul Uniunii Europene. E un lucru bun.
- Relația UE cu SUA la acest moment, dinspre PE/ Nu vreau să arăt americanilor nimic. Eu consider că americanii sunt aliații noștri, că trebuie să ne tratăm cu respect unii pe alții
-(…) aici , am o părere mai nuanțată. Sunt foarte mulți politicieni care așteaptă să le arate americanilor ce puternici suntem noi, să demonstreze nu știu ce. Eu nu vreau să arăt americanilor nimic. Eu consider că americanii sunt aliații noștri, că trebuie să ne tratăm cu respect unii pe alții și că lumea asta este complicată încât nu ne trebuie acum un joc cu sumă nulă, în care să marcăm un gol în poarta americanilor.
– Lumea e complicată, Avem la granițele noastre niște situații delicate (…) sudul Uniunii Europene este în flăcări , nordul Africii, Orientul Mijlociu, Rusia
-Practic este un moment delicat al istoriei mondiale în care se rearanjează toate plăcile turnante ale geopoliticii internaționale și trebuie să pășim cu atenție.
- Unde se duc trupele SUA din Germania / Ne trebuie o lună să ajungem cu militari de la Constanța până la Riga
-Important este ca trupele americane să rămână pe continentul european . E important să își dezvolte capacități și la noi în țară, am văzut căteva proiecte importante , la Câmpia Turzii, la Sibiu –la Comandamentul NATO, la Constanța –la Kogălniceanu , chiar și la Deveselu.
-Pentru mine este important este să avem niște piloni ficși ai prezenței militare americane în Europa . Și dacă acea mișcare a fost politic motivată, de a retrage practic Germaniei acele trupe, pentru că în Administrația Trump Germania este văzută ca un competitor și nu neapărat ca un aliat , înțeleg că este o mișcare politică.
-Important este să menținem fundamentele acestei relații în cadrul NATO și tot ce înseamnă relație transatlantică.
-Dacă întrebați pe oricine în Congresul american, în Administrație, ei vizualizează în continuare Europa ca aliatul lor principal.
-(…) mi se pare un lucru bun că America își continuă prezența militară aici. Trebuie să știm însă că vine și cu costuri o asemenea prezență, și cu anumite responsabilități .
-Dincolo de prezența fizică permanentă, sunt împortanți și pașii pe care noi îi facem în cadrul UE . Înainte de a începe criza , era prevăzut exercițiul Defender Europe, care trebuiau să se deplaseze în cadrul UE , cărând după ei armament, utilaje, echipament . (…) Pentru mine chestiunea mobilității pe teritoriul european e foarte importantă (…) luând în calcul un scenariu de agresiune ne trebuie o lună să ajungem cu militari de la Constanța până la Riga. O lună în istoria modernă a războiului este o eternitate. (…) Trebuie să lucrăm în propria noastră curte, să ne putem mișca mult mai ușor pe teritoriul european (…) despre asta am vorbit în Comisia de Afaceri Externe a PE
– Aș vrea să văd exercițiul Defender Europe reluat, infrastructura pusă la punct (…) pentru mobilitatea militară rapidă
- Prioritățile în activitatea Delegației/ Sunt niște chestiuni clare de rezolvat cum este ”privacy shield” pentru schimbul de date
-Este foarte important să livrăm mesaje comune cu Congresul american . Ne vedem de obicei de două ori pe an , dar anul acesta a trebuit să spunem pas din cauza crizei Covid (..) întâlnirile fizice trebuie suplinite prin mesaje comune
– Sunt niște chestiuni clare de rezolvat cum este ”privacy shield” pentru schimbul de date. Schimbul de date nu e doar ce puneți dvs pe Facebook și ajunge la compania Facebook sau nu. Schimbul de date înseamnă o întreagă parte a economiei moderne și trebuie reglementat cât mai repede, pentru că nu putem trăi cu un vid (…) este bine că drepturile și datele personale ale europenilor sunt apărate (în justiție) însă nu putem trăi într-un vid , fără un acord pentru schimbul modern de date între cele două continente
-cooperarea pe vaccin/ tratament Covid
Peisajul politic românesc post-alegeri / Un pariu pe care România îl poate pune cu ea însăși
-Alegerile sunt bune și necesare (…) dacă ne vor permite condițiile de sănătate publică. E regretabil că nu a fost prevăzută o durată mai lungă, trei zile cel puțin
-Le consider necesare pentru că intrăm într-un nou ciclu financiar european . Vor exista milarde bune , care vor trebui manageriate cât mai bine de către politicienii români. Cred că va fi unul din ultimele trenuri pe care România le are. Și atunci o nouă clasă politică este necesară, ca să absorbim odată acei bani de care tot vorbim și românii chiar să simtă schimbarea în bunăstarea lor . De asta va depinde și cum vor arăta primăriile, și cum va arăta guvernul constituit în urma alegerilor parlamentare . Pentru mine , este un pariu pe care România îl poate pune cu ea însăși : dacă își oferă un guvern și niște primari în stare să atragă fondurile europene.
-Acum e momentul, noi lucrăm de la Bruxelles să atragem fonduri, rămâne partea asta, la primire (…) România nu este o insulă, ci depinde de procesele în care este angrenată lumea
- Ediția Umbrela Strategică Focus poate fi urmărită aici