IT&CȘtiri

ANCOM lucrează la definitivarea tarifelor de pornire pentru licitația 5G – oficial

digi24.ro

Tarifele de pornire pentru licitaţia 5G, prevăzute într-o Hotărâre de Guvern (HG) şi transpunerea Memorandumului cu SUA, sunt impedimentele care ”ne fac să nu pornim mâine procedura de atribuire a benzilor de frecvenţă”, a declarat marți, Cristin Popa, director executiv Monitorizare şi Control în ANCOM.

Ca şi calendar, până la a demara procedura de licitaţie, ANCOM a consultat public Caietul de sarcini, urmând a fi aprobat într-un Consiliu Consultativ, probabil în acelaşi mediu online în care ne aflăm şi acum. Mai lucrăm la a definitiva partea de tarife de pornire a licitaţiei, care vor fi transpuse printr-o Hotărâre de Guvern, şi sunt discuţii avansate pentru transpunerea Memorandumului cu Statele Unite. Acestea sunt impedimentele care ne fac să nu pornim mâine procedura de licitaţie. Licitaţia este planificată imediat ce avem cele două elemente clarificate care ţin de o colaborare între instituţii”, a detaliat oficialul ANCOM la un eveniment al Financial Intelligence. 

El a mai spus că “ANCOM trebuie să ofere suficient spectru pentru a avea o dezvoltare sănătoasă a noii tehnologii 5G”, adăugând:  ”În al doilea rând, partea de autorizare a infrastructurii trebuie cu mult simplificată faţă de cum este acum. Vom scoate la licitaţie benzi de frecvenţă de 700 MHz, o bandă nouă destinată pentru comunicaţii mobile, 800 MHz ce a rămas neatribuit din licitaţiile anterioare, 1500 MHz – o bandă nou destinată comunicaţiilor mobile, 2600 MHz porţiuni de spectru nealocat şi 3400 MHz – 3800 MHz unde au rămas benzi nealocate. Noi considerăm că aici va fi principala dezvoltare masivă a tehnologiei 5G”.

Conform reprezentantului ANCOM, ar trebui găsit echilibru între tarifele de vânzare a licenţelor, investiţiile propuse de operatori şi obligaţiile impuse acestora.

Guvernele SUA şi României  au semnat anul trecut, la Washington, un Memorandum de înţelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G.