Ankara a testat anul trecut sistemele de apărare aeriană S-400, fabricate în Rusia, împreună cu avioane multirol de fabricație americană F-16, a declarat pentru agenția TASS o sursă din cadrul industriei de apărare din Turcia.
Anterior, mass-media internațională a relatat, citând portalul Fighter Jets World, că sistemele S-400 ar fi fost testate de Ankara pe aeronavele de fabricație americană de tip F-16 și F-4, aflate în dotarea Forțelor Aeriene ale Turciei. Portalul a postat și un videoclip preluat de la canalul turc TRT care prezintă presupusele teste.
“Da, astfel de teste au avut loc în luna noiembrie”, a confirmat sursa citată de TASS.
De altfel, pe 25 noiembrie 2019, CNN Turk a relatat că mai multe avioane, inclusiv aparate F-16, au zburat în apropiere de Ankara pentru a testa S-400. Armata turcă a transmis în acel moment că doar a vrut să testeze comunicarea între sistemele de apărare aeriană și aeronave prin aceste exerciții.
Momentan nu se cunosc mai multe detalii despre testele efectuate de Turcia, însă este de notat că un motiv pentru care SUA au decis să elimine Ankara din programul F-35 este chiar acela că sistemele rusești S-400 achiziționate de Turcia ar putea să-i permită Moscovei să afle secretele tehnologice ale acestui avion de generația a cincea.
Rusia, care a vândut sisteme de apărare antiaeriană în zeci de țări, ar fi cu certitudine interesată să afle cum se descurcă S-400 contra avioanelor americane, mai ales că eficacitatea unora dintre sisteme rusești este pusă la îndoială.
Un sistem S-200 al regimului sirian a doborât din greșeala un avion de transport rusesc în 2018, iar în luptele din provincia Idlib din Siria, cât și mai recent în Libia, până la 20 de sisteme Pantsir-S1 au fost distruse de drone turcești sau dezactivate de dispozitivele de război electronice ale forțelor Ankarei. Experții ruși susțin că operatorii arabi ai sistemelor Pantsir-S1 sunt necalificați și au insistat că modelul de export al acestui sistem – Pantsir-S1E – este o variantă mai puțin eficientă, care nu este concepută pentru a contracara dronele turcești, relatează institutul de cercetare Jamestown Foundation.